15 Ocak 2013 Salı

2.ULUSAL RAHMANİNOV PİYANO YARIŞMASI



İstanbul'da ilki 2011 yılında düzenlenmiş olan "2.Sergey Rahmaninov Piyano Yarışması İstanbul 2013" 29 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.
Yarışmayı, Türkiye.Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı , Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu,Türk Rus Kültür Vakfı, Rahmaninov Kültür ve Sanat Derneği’nin organize ediyor. Yarışmaya Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı ve Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı destek veriyor.

Türk ve Rus üyelerden oluşan jüride İdil Biret, Verda Erman, Seher Tanrıyar, Hülya Tarcan gibi önemli piyanistler yer alıyor. Yarışma hazırlıklarını sürdüren organizasyon heyeti, Rahmaninov Derneklerinin onursal başkanı Viktor Merjanov’un Aralık 2012'de hayata veda etmiş olduğu haberini almanın üzüntüsünü yaşadı. SSCB Devlet Sanatçısı, Prof.Viktor Merjanov ileri yaşına rağmen 2011’deki ilk yarışmaya bizzat katılmış ve ilk yarışmasının jüri başkanlığını yapmıştı. Ödül törenindeki konuşmasında “sanatın çağımızın tüm hastalıklarının ilacı” olduğunu belirtmiş; bu yarışma vesilesiyle ilk defa Adnan Saygun’un eserlerini duyduğunu ve kendisine hayran kaldığını anlatmıştı. Merjanov, Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı tarihinde “Onur Panosu”nda ismi bulunan Rahmaninov, Scriabin gibi büyük bestecilerin arasında ismi bulunuyordu.
29 Mart’taki açılış töreni yarışmanın fikir sahibi Viktor Merjanov’a ithaf edilecek, yarışmanın son başvuru tarihi 1 Şubat 2013, ikinci tura geçen on iki yarışmacı 30 Mart’ta büyük besteci Sergey Rahmaninov’un eserlerini yorumlayacak. Yarışmanın finali Rahmaninov’un doğum günü olan 1 Nisan’da yapılacak. Final turuna geçen altı yarışmacı; birinciye beş bin, ikinciye dört bin, üçüncüye iki bin beş yüz liralık para ödülünün yanı sıra Moskova Çaykovski Devlet Konservatuarı’nın Rahmaninov Salonunda verecekleri konser için yarışacaklar.

0 yorum:

Yorum Gönder