10 Aralık 2012 Pazartesi

FAZIL SAY’DAN 4 YENİ YAPIT

Borusan Kültür Sanat’ın ilk kez 2010 yılında gerçekleştirdiği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası(BİFO)& Fazıl Say Festivali’nin ikincisi 14-16 Aralık tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

BİFO& Fazıl Say Festivali’nde, Say’ın dört yeni yapıtı, “Hezarfen”, “Dört Şehir”, “Panther” ve “Universe”ün Türkiye prömiyerleri yapılacak. BİFO& Fazıl Say Festivali’nin ilk konseri 14 Aralık’ta Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde gerçekleşecek. BİFO Onursal Şefi Gürer Aykal’ın yöneteceği bu ilk konserde Fazıl Say’ın dünya prömiyerini BİFO ile birlikte Almanya’nın Mannheim kentinde yaptığı “Hezarfen” adlı ney konçertosunun Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. Ayrıca Say’ın “Mezopotamya” adlı senfonisi de seslendirilecek.
15 Aralık’taki ikinci konserde Fazıl Say’a Borusan Quartet, Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi ile sopranolar Dilruba Bilgi, Sanem Demircioğlu ve Nihan İnan eşlik edecekler. Say’ın piyano ve viyolonsel sonatı “Dört Şehir”in Türkiye’de ilk defa seslendirileceği konserde, sanatçının oda müziği yapıtlarına da yer verilecek. Say’ın “Boşanma” adlı dörtlüsünü Borusan Quartet, nefesli sazlar beşlisi için yazdığı “Alevi Dedeler Rakı Masasında”yı ise Borusan Tahta Nefesliler Beşlisi, Fazıl Say ile birlikte seslendirecekler.
Behçet Aysan, Metin Altıok ve Aziz Nesin’in şiirlerinin seslendirileceği, Say’ın piyano ve soprano için yazdığı “Ses”te de sopranolar Dilruba Bilgi, Sanem Demircioğlu, Nihan İnan ve Aykut Köselerli (vurmalı çalgılar) Say’a eşlik edecekler. Festivalin 16 Aralık’taki son konserinde de Say’a yine Gürer Aykal yönetimindeki BİFO eşlik edecek.
Konserin ilk bölümünde Schumann’ın La Minör Piyano Konçertosu, ardından Say’ın yirmi dört yaşındayken Berlin’de bestelediği konçertosu “İpekyolu” seslendirilecek. İkinci bölümde de Say’ın “Panther” ve “Universe” adlı eserlerinin Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek.
MİLLİYET

0 yorum:

Yorum Gönder