10 Aralık 2012 Pazartesi

MEVLANA’YI DÜNYA OKUYACAK

Konya’da bu yıl düzenlenen Mevlana’yı anma törenleri nedeniyle bir ilke imza atıldı. “iOS (iPhone, iPad) ve android” işletim sistemine sahip cep telefonlarından Mevlana’nın ünlü eseri Mesnevi’nin 16 farklı dilde tercümesi indirilerek okunabilecek.

Konya Büyükşehir Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 739. Vuslat Yıl Dönümü Mevlana’yı Anma Törenleri’ni “www.konya.bel.tr” internet adresinden canlı olarak tüm dünyaya ulaştırdıklarını söyledi. Akyürek, ayrıca bu yıl başlattıkları uygulamayla “iOS (iPhone, iPad) ve android” işletim sistemine sahip cep telefonlarından Mevlana’nın ünlü eseri Mesnevi’nin 16 farklı dilde tercümesinin indirilerek okunabileceğini sözlerini ekledi.
Öte yandan 739’uncu Mevlana Uluslararası Anma Törenleri’nin ilk günü gerçekleştirilen yürüyüş öncesi, Mevlana ve hocası Şems Tebriz-i’nin 30 Kasım 1244’te Konya’da ilk defa buluştukları ve görüştükleri şimdiki Alaeddin Tepesi’nin karşısında, Kuran’da da “iki denizin buluştuğu yer” anlamına gelen “Meracel Bahreyn” kandili yakıldı. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü ve Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu eşliğinde “Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü” gerçekleştirildi.
Konya’daki Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin ölüm yıldönümü olan Şeb-i Arus törenlerine 40 binin üzerinde bilet satılırken, ilgi yüzünden kutlamalar Konya dışına taştı. İstanbul, ilk kez “Şeb-i Arus” kutlamalarına ev sahipliği yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenecek kutlamalar, 15 Aralık’ta Ülker Sports Arena’da yapılacak. AdStation Organizasyon tarafından düzenlenen Şeb-i Arus İstanbul etkinliğinde Yücel Arzen Orkestrası eşliğinde Kenan Işık’ın seslendireceği Mesnevi’den beyitler ve Mevlana üzerine şiir dinletisi olacak. Ardından tasavvuf musikisinin önde gelen isimlerinden Sami Savni Özer, Şeb-i Arus ve Mevlana üzerine tasavvuf musikisi konserini gerçekleştirecek. Gecenin finalinde ise Sema Âyin-i Şerif’i, Marmara Türk Müziği Topluluğu tarafından icra edilecek.
VATAN

0 yorum:

Yorum Gönder