22 Kasım 2012 Perşembe

KANATLI DENİZATI EVE DÖNÜYOR

Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’ne ait Kanatlı Denizatı Broşu Almanya ’da ortaya çıktı. Eseri Almanya’ya kaçıranlar Kültür ve Turizm Bakanlığı ’nın sıkı takip ettiğini, eseri satamayacaklarını anlayınca Alman savcılığına teslim ettiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Almanya’ya gönderdiği 3 kişilik uzman ekip X-RF denilen bir cihazla inceleyip broşun orijinal olduğuna karar verdi. Broşun orijinal olduğu anlaşılınca operasyon için düğmeye basıldı. Almanya’da içinde çok sayıda Türk’ün de olduğu belirtilen operasyon Alman Interpol’ünce sürdürülüyor. Soruşturma Türkiye ’ye de sirayet edeceğinden isimler şimdilik gizli tutuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı son dönemde eski eserlerin ülkeye iadesi noktasında Avrupa müzeleri ile koleksiyonerler üzerinde büyük baskı kurdu. Bakanlık iade için gereken hukuki yollara başvurmasının yanı sıra çalıntı eser alanların tüm dünyaya ilan edeceğini açıkladı. Avrupalı koleksiyonerler üzerinde inanılmaz bir tedirginlik oluşurken Anadolu ’dan yasadışı yollarla çıktığı belirgin olan eserlere soğuk bakılmaya başlandı.
Bu çerçevede Bakanlık Interpol’e Kanatlı Denizatı Broşu’nun tüm fotoğraflarını gönderdi. 2006 yılından bu yana da eserin peşi bırakılmadı. Eserin Almanya’da olduğuna dair daha önce de defalarca ihbar yapıldı ancak yapılan baskınlardan bir sonuç alınamadı. Ancak eseri elinde bulunduranlar da satamayacaklarını anlayınca 10 gün önce eseri bir Alman avukat aracılığıyla Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Hagen Savcılığı’na bıraktı. Alman Interpol’ü eserin Türkiye tarafından arandığını söyleyince Türk Interpol’ü devreye girdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bir dizi temaslarda bulunmak üzere Moskova ’daydı. İlgili genel müdür arayıp; ‘‘Sayın Bakan, Uşak Müzesi’nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu Alman Interpol’ü tarafından yakalandı, eserin orijinal olup olmadığını bilmiyoruz, emirlerinizi bekliyoruz’’ dedi.
Bakan Günay, derhal yetkili bir ekibin Almanya’ya gönderilmesini ve bu durumun gizli tutulması talimatını verdi. Ekip aynı gün Almanya’ya uçtu. Uzman ekip yanlarında X-RF isimli bir çeşit lazer tespit cihazı da götürdü. Türkiye’ye Atom Enerjisi Kurumu tarafından getirilen cihazdan 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı da aldı. Bu cihaz altın broşun içindeki tüm elementleri ayrıştırabiliyor. Bu ayrıştırma da eğer günümüz teknolojisi ile eser yapıldıysa o tür elementleri tespit edebiliyor. X-RF ile yapılan inceleme sonucunda eserin orijinal olduğu net olarak belirlendi.
Alman Interpol’üne eserin orijinal olduğu bilgisi verilince Almanya’da düğmeye basıldı. Alman Interpol’ü eseri teslim eden avukat üzerinden soruşturma ve tutuklamalara başladı. Almanya’da soruşturma devam ediyor.
RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder