Cambridge Üniversitesi ve Erasmus MC Rotterdam Üniversitesi'nden bilimadamları, düzenli olarak balık tüketmenin kalp damar rahatsızlıkları riskini azalttığına ilişkin araştırmalardan yola çıkarak balığın inme üzerindeki etkisini araştırdı.
Konuya ilişkin 15 ülkeden 800 bin kişinin katıldığı 38 araştırmanın sonuçlarını değerlendiren bilimadamları, haftada 2-4 porsiyon yağlı balık yiyenlerin serebrovasküler hastalıklara (beyni besleyen damarların tıkanması ya da kanamasıyla ortaya çıkan merkezi sinir sistemi bozuklukları) yakalanma riskinin, bir ya da daha az porsiyon yağlı balık yiyenlerden yüzde 6 az olduğunu belirtti.
Haftada 5 ya da daha fazla porsiyon yağlı balık yiyenlerin ise bu hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 12 az olduğu sonucuna varıldı.
Haftada herhangi bir çeşit balık yiyenlerin söz konusu hastalıklara yakalanma riskinin ise yüzde 4 az olduğu görüldü.
Bilimadamları bu faydanın, balıkta çok sayıda bulunan vitamin ve amino asitlerden kaynaklanıyor veya daha çok balık tüketmenin kalp-damar hastalıklarını tetikleyebilen kırmızı et gibi yiyeceklerin daha az tüketilmesini sağlıyor olabileceğini vurguladı.
Yağlı ve yağsız balığın etkileri arasındaki farkın ise pişirme şekliyle açıklanabileceğini belirten bilimadamları, yağsız balığın genellikle un ve yumurtaya batırılarak kızartıldığı için daha fazla zararlı yağ içerdiğini ifade etti.
CUMHURİYET – AA
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder