16 Ağustos 2012 Perşembe

GDO'LU GIDA BAŞVURUSU GERİ ÇEKİLDİ

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF),yemden sonra gıdada Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) kullanımına kapıyı aralayacak başvurularını geri çekti. TGDF gıdada kullanılabilecek 32 GDO’nun 29’u için Biyogüvenlik Kurulu’na başvurmuştu.

Federasyon açıklamasında “TGDF, GDO konusunda kamuoyunda uzun bir süredir yaşanan endişenin ve karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet etmekte ve söz konusu müracaatı geri çekmektedir” denildi. Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı ise “Bizim gündemimizde ÜNAK Gıda ve Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 3 soya geni için yaptığı başvuru daha var” diye konuştu.
Kurulun iki komisyonu geçen hafta toplam 32 gıda amaçlı GDO için yapılan başvuruları değerlendirip raporlarını kamuoyuna açmıştı. Raporlarda 3 soya geniyle ilgili olarak bilim kurulundan “Olabilir” sinyali çıktığı değerlendirmeleri yapılmıştı.
Ancak bu gelişmenin ardından 29 gıda amaçlı başvurunun sahibi olan TGDF, talebini geri çektiğini açıkladı. Federasyondan yapılan açıklamada, başvurularının amacının “Gıda amaçlı GDO kullanımını onaylamak değil, tanımlamak” olduğu belirtildi.
Bu konuda Türkiye ’nin ortak bir politika belirlemesi gerektiği belirtilen açıklamada, “TGDF, GDO konusunda kamuoyunda uzun bir süredir yaşanan endişenin ve karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet etmekte, kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları çözecek adımların atılmasını talep etmekte ve söz konusu müracaatı geri çekmektedir” denildi.
Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Hakan Yardımcı da, federasyonun geri çekme talebinin henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi.
Geri çekme sürecinin tamamlanmasının ardından gıda amaçlı 3 başvurunun kalacağını belirten Yardımcı, “ÜNAK Gıda ve Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin 3 soya geni için başvurusu kurulda bekliyor. Onlarla ilgili süreç de devam ediyor. Onlar da başvurularını çekerlerse, karar verilecek konu kalmaz. Gıdada yasak sürer” diye konuştu.
Yardımcı, şu anda kamuoyu görüşlerini beklediklerini ve ondan sonra kurulun kendi karar verme mekanizmasını işleteceğini söyledi.
Biyogüvenlik Kurulu’nun TGDF’nin başvurusu için 22 Ağustos’ta karar vermesi beklenirken sivil toplum kuruluşları, ‘ Türkiye ’de satılan gıdalarda GDO kullanımına kapıyı aralayacak’ markaları almayacaklarını belirterek kampanya başlatmıştı. Sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyada tüketiciler TGDF üyesi markaların facebook sayfalarına ve bakanlığa e-posta yollamaya başlamıştı.
RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder