12 Haziran 2012 Salı

ANKARA-İZMİR 3.5 SAATE İNECEK, İLK ETAP 700 MİLYON LİRAYA YAPILACAK

Ankara-İzmir arasındaki trenle seyahat süresini 3.5 saate indirecek, yüksek hızlı tren projesinin ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar hattının altyapı yapım sözleşmesi imzalandı. Toplam 624 kilometre uzunluğunda olan ve 3 etaba bölünen projenin toplam maliyeti 4 milyar lira olacak. Ankara-Afyonkarahisar hattı ise 700 milyon liraya tamamlanacak.


Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin ilk etabı olan Ankara-Afyonkarahisar arasının altyapı yapım sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sigma-Burkay-Makimsan-YDA iş ortaklığı temsilcisi tarafından imzalandı. İmza töreninde konuşan Bakan Yıldırım, Ankara-Afyonkarahisar arasındaki kesimin 700 milyon liranın üzerinde maliyeti bulunduğunu belirterek, “Bunun üst yapısı da var. Diğer kesimleri de var. Dolayısıyla oldukça büyük bir proje. Böyle projeler, 10 yıl öncesinde telaffuz bile edilmezdi, hayal bile edilmezdi. Bugün artık Ankara çıkışlı Türkiye’nin doğusuna, güneyine, batısına yüksek hızlı demiryolları yapılıyor” diye konuştu.

Büyükşehirler arasında her yöne 150 kilometre gidildiğinde yüksek hızlı trenle karşılaşılacağını, her 150 kilometrede bir yüksek hızlı tren istasyonu olacağını belirten Bakan Yıldırım, “Bugün Afyonkarahisar İstanbul’a 3.5, Ankara’ya 2.5 saat. Projeyle Afyonkarahisar’dan İzmir’e trenle 1.5 saatte gidilecek. Ankara’dan İzmir’e trenle 14 saatte gidiliyor. Bu proje tamamlandığında İzmir’e en fazla 3.5 saatte gidilecek” diye konuştu. Ülkenin gelişmesi için gereken adımları attıklarını ifade eden Yıldırım, her biri tarihe iz bırakacak projeler yaptıklarını vurguladı. Yıldırım, yeni sloganlarının “Kara tren gecikir, hızlı tren yetişir” olduğunu söyledi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, hatla ilgili şu bilgileri verdi: “Mevcut durumda 824 kilometrelik Ankara-İzmir mevcut demiryolu hattı ile seyahat süresi yaklaşık 14 saat, otobüsle 8 saat. Bu hattın bu şartlarda karayolu ile rekabet etmesi mümkün değil. İstanbul-Ankara, Ankara-Sivas, Ankara-Konya YHT projeleriyle entegre olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi ile sadece Ankara ile Afyonkarahisar, Uşak, İzmir yakınlaşmayacak. Proje ile Ankara-(Polatlı)-Afyonkarahisar, Afyonkarahisar-Uşak ve Uşak-Manisa-İzmir etapları olmak üzere 624 kilometrelik, saatte 250 kilometre hıza uygun Yüksek Hızlı Tren hattı inşa edilecek. Altyapı inşaatının sözleşmesini imzaladığımız Ankara-Afyonkarahisar kesimi 167 kilometre olup, mevcut Yüksek Hızlı Tren hattı olan Ankara-Konya yolunun 120. kilometresinden ayrılacak.”

0 yorum:

Yorum Gönder