7 Mayıs 2012 Pazartesi

"LEYLEK KÖYÜ"

Uluabat Gölü kıyısında bulunan ve ''Leylek Köyü'' olarak bilinen Eskikaraağaç'taki yuvalarına gelen 21 çift leylek, burada üredikten sonra üye sayısı 200'e ulaşacak sürü ile Afrika ülkelerine göç edecek.


Dünya çapında yok olma tehlikesi altında olan kuş türlerinden küçük karabatağın en önemli üreme alanlarından olan Uluabat Gölü, tepeli pelikan, alaca balıkçıl, kaşıkçı, küçük ak balıkçıl, çeltikçi, küçük balaban, gece balıkçılı, erguvani balıkçıl, saz delicesi, bataklık kırlangıcı, mahmuzlu kız kuşu, bıyıklı sumru, gibi birçok kuşun ürediği ve beslendiği önemli sulak alanlar arasında yer alıyor.

Uluabat Gölü, önemli bölümü köy sınırlarında olmak üzere kıyısındaki birçok yuvada kuluçkaya yatan ve üreyen leyleklere de bahar ve yaz aylarında ev sahipliği yapıyor.

Göl kıyısında bulunan ve leylekleriyle ünü Avrupa'ya kadar taşınan Karacabey ilçesine bağlı Eskikaraağaç köyü, her yıl belli sayıda konuklarını ağırladığı için uzun süredir ''Leylek Köyü'' olarak biliniyor.

Köyün Muhtarı Ahmet Koca, ''Leylek Köyü''nün sakinlerinin Nisan ayı ortalarından itibaren gelmeye başladığını belirterek, köydeki 21 yuvanın dolduğunu söyledi.

Afrika ülkelerinden üremek amacıyla köylerine gelen 21 çiftin dişi üyelerinin kuluçkaya yattığını dile getiren Koca, şöyle konuştu:

''Dişiler kuluçkaya yatarken erkekler yiyecek buluyor ve diğer zamanlarında eşinin başında nöbet tutuyor. İki ile beş arasında yavru yapacaklar. Yavrularını uçurduktan sonra Avrupa'dan gelen sürülere katılıp tekrar sıcak Afrika ülkelerine göç edecekler. Bizim köyümüz, leyleklerin en önemli üreme alanlarından birisi. Civar köyler ve kırsallarında da yuva yapan leylekler var. 21 çift olarak köyümüze gelen leylekler, yavrularıyla, 200'e ulaşacak sayılarıyla ayrılacaklar.''

Leyleklerin fare ve çekirgeye karşı en önemli doğal düşman olduğunu dile getiren Koca, ''Köyümüzdeki kapalı devre elektrik sistemine dönüldü. Elektrik telleri azalınca daha önce 15-20 arasında olan ölümler, sıfıra indi. Evsel atıkların temizlenip göle akıtılıyor. Bu da çok önemli. Leyleklerin yaşaması, üremesi için elimizden geleni yapıyoruz. Valilik, belediyeler, üniversiteler bu konuda bize yoğun destek veriyor'' diye konuştu.

Koca, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin bu kuşlar için köylerine geldiğini ifade ederek, 2-3 Haziran'da düzenleyecekleri Leylek Şenliği'nde yurt içi ve dışından çok sayıda katılımcıyı ağırlayacaklarını bildirdi.

0 yorum:

Yorum Gönder