23 Ocak 2012 Pazartesi

TÜRKİYE'NİN İLK YÜZ NAKLİ AMELİYATI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde, Uşak'ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 39 yaşındaki Ahmet Kaya'nın kolları ile sağ bacağının da Atilla Kavdır'a nakledilmesi ameliyatı 11 saat sürdü. Ameliyat saat 14.30'da tamamlandı. Yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın ardından kol ve bacak nakli yapılan Kavdır da yoğun bakım ünitesinde hazırlanan özel odaya alındı.


AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile operasyonun başkanlığını yapan AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, nakillerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Diğer yandan Ahmet Kaya'nın kadavrasından alınan yüzün yerine silikon ve özel maddeden aslıyla birebir örtüşen maske yapılıp kadavrasının ailesine aynı şekilde teslim edileceği belirtildi.

Türkiye'nin ilk yüz nakli ile dünyada ilk kez aynı anda bacak ve 2 kol nakli ameliyatını gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, iki ameliyatın da başarılı geçtiğini belirterek, "Dünya'da bir çok ilki içeren ameliyatlar yaptık" dedi.

AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Ömer Özkan, ameliyatın ardından hastane bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, Akdeniz Üniversitesinin her zamanki gibi gerekeni yaptığını söyledi.

Yüz nakli konusunda zorlandıkları kısımlar olduğunu ifade eden Özkan, "Aileden izin alma aşaması ve dokuların buraya getirilme aşaması bizi zorladı. Türkiye'de en fazla doku grupları belirlenmiş yüz, kol ve bacak nakli yapabilecek durumdaydık. Bunu da gerçekleştirdik. Bundan sonra başka kurumlar da yapacaktır. Biz öncü olduk. İnşallah devamı gelir" dedi.

Ameliyatın tam yüz nakli olduğunu vurgulayan Özkan, "Reddedilmeyle ilgili olan ilk 10 günlük sürecin ardından 3, 6 ve 1 yıl gibi kontrol edilmesi gereken dönemler var" diye konuştu.

Kol ve bacak ameliyatının da başarıyla tamamlandığını anlatan Özkan, "Dünyada ilk defa bir aile hem yüzü hem de uzuvları bağışlıyor. Bu bizim başarımız kadar onların da erdemi. Onlara teşekkür ediyoruz." dedi.

Ameliyat yapılan hastaları uzun süredir psikolojik tedavi altına aldıklarını kaydeden Özkan, ameliyatların ardında da bu psikolojik takibin devam edeceğini belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder