7 Aralık 2011 Çarşamba

TÜRKİYE'Yİ 'GENETİĞİN MERKEZİ' YAPACAK

ABD'deki Yale Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren ve bugüne kadar genetik üzerine çığır açan birçok keşfi bulunan Türk bilim adamı Prof. Dr. Murat Günel, Türkiye'de genetik merkezi kurulması için çalışmalarını sürdürüyor.


Türkiye'yi bu konuda dünya lideri yapmak isteyen Prof. Dr. Günel, projeyle ilgili şöyle konuştu: 'En büyük amaçlarımdan biri, genetik teknolojileri ve genetikle ilgili bilgi birikimini Türkiye'ye getirmek. Oradaki bilgiyi burada merkezlere aktararak büyük üniversiteler ve çok değerli bilim insanlarımızla ortaklaşa devam ettirmek istiyorum'

Kanserle ilgili çalışmaların hızla ilerlediğini söyleyen Prof. Dr. Günel, 'Buna paralel olarak ilaçların da geliştirilmesi lazım. Bu bazı kanserlerde ve bazı bozukluklarda gerçekten ileri aşamada. Şu anda kişiye özel kanser tedavisi bir gerçek. İlaçlar da çok hızlı bir şekilde geliştirilmekte. Tahminim bir 10 sene içinde çocuklarda kan kanserlerinde yaptığımız gibi birçok kanserin ileri derecede tedavisi olacak' diye konuştu. 10 yıla kadar herkesin genetik yapısının daha doğmadan bilineceğini belirten Prof. Dr. Öncel, son gelişmeleri şöyle aktardı: Bebek doğduğu anda kalp hastalığı, beyin kanaması, kanser hastalığı riski belirlenebilecek ve bunlara karşı önleyici hekimlik hizmetleri verilecek. Bilim kurgu gibi gözükse de bu bir gerçek. Bunun önündeki en büyük engel maliyetti ama maliyet son 10 senede yaklaşık 100 milyon kere düştü.

0 yorum:

Yorum Gönder