7 Aralık 2011 Çarşamba

ÇALIŞANA VERGİ İADESİ MÜJDESİ

2010’da Anayasa Mahkemesi çalışanların yüzde 27’den fazla gelir vergisi ödememesi gerektiği yönünde karar almıştı. Ancak bir sorun vardı. Çalışanlar o güne kadar yüzde 27’nin üstünde vergi ödemişti. Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından çalışanların beyannamesini ‘ihtirazi kayıtla’ verip dava açan şirketlerin davaları çeşitli vergi mahkemelerinde görüldü. Kimi vergi mahkemeleri çalışan lehine karar verirken kimileri devlet lehine karar vererek çalışana fazla ödediği yüzde 8’lik verginin iade edilmemesine karar verdi. Bu konudaki son karar ise Danıştay 4’üncü Dairesi’nden geldi. Mahkeme, çalışanların 2009 yılı için ödediği fazla verginin geri ödenmesine karar verdi. Böylece Anayasa Mahkemesi kararından sonra dava açan şirket ve çalışanların tümü fazla ödediği vergiyi faiziyle geri almaya hak kazandı.

Danıştay 4’üncü Dairesi kararı bir özel internet şirketinin açtığı ve İstanbul 4’üncü Vergi Mahkemesi’nin şirket çalışanları aleyhine verdiği kararı temyize götürmesi sonucu verdi. Danıştay aldığı kararla fazla ödenen verginin yasal dayanağının olmadığına anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda karar verdi. Şirketin fazla ödenen verginin faizini istemesini de haklı bulan Danıştay, mahkemenin faiz isteminin reddi hükmünü bozdu.

Danıştay kararında “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2’nci maddesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu ‘yargı yolu’ başlıklı 125’inci maddesinin 17’nci fıkrasında, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı “yargı yoluna” başvurabileceği, 7’inci fıkrasında ise İdare’nin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunduğu hükme bağlanmıştır” denildi.

0 yorum:

Yorum Gönder