20 Eylül 2011 Salı

AMELİYAT OLAMAYAN KALP HASTALARINA NEŞTERSİZ VE KANSIZ YÖNTEM

Açık kalp ameliyatı olamayacak durumdaki hastalar için geliştirilen yöntem, yaşlılar için de umut oldu. 93 yaşındaki bir hastanın ameliyat yapılmadan aort kapağı değiştirildi.

Türkiye’de ilk kez 93 yaşındaki Halide Mahinur Aykut’un kalp aort kapağı, tıp dünyasının son gelişmelerinden TAVI, (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemiyle açık ameliyat olmadan değiştirildi. Konuya ilişkin açıklama yapan kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, hastanın aort kalp kapağının kireçlendiği için daraldığını, bu daralmanın hastanın hayatını ciddi boyutlarda tehdit ettiğini belirtti. Dağdelen “Normalde 3 santimetre genişliğinde olması gereken bu kapakçığın genişliği 0.5 santimetreye düştüğü için, organlara yeterli kan dolaşımı sağlanamıyordu. Üstelik hastamız, aynı zamanda KOAH hastasıydı. Ancak yaşı nedeniyle ciddi risk taşıyan hasta grubunda olduğu için birçok doktordan ‘size operasyon yapamayız’ cevabını almış” dedi.

Operasyonun 1.5 saat sürdüğünü vurgulayan Prof. Dr. Dağdelen şöyle konuştu: Normalde 93 yaşındaki hastaya, ciddi risk grubunda olduğu için hiçbir işlem yapılamaz. Ancak TAVI sayesinde artık ileri yaştaki hastaların da aort kapakları değiştirilebiliyor. Lokal anestezi altında yapılan bu işlemde hiçbir yer kesilmedi, dikiş atılmadı, böylece kanama da olmadı. İşlemin ardından hastamız rahat rahat soluk almaya başladı. En önemli sorun nefes almasıydı, bu işlemden sonra akciğer enfeksiyonu da gerilemiş oldu. TAVI bir operasyon değil, anjiyo gibi bir yöntem olduğu için hasta aynı gün ayağa da kalkabildi. Açık kalp ameliyatı olamayan hastaların kendi kaderine bırakılmaları kabul edilebilir bir durum değil. Yeni yöntem sayesinde, artık ülkemizde de ameliyat riskini kaldıramayan hastalar sadece damardan yapılan bir işlemle tedavi edilebiliyor.

0 yorum:

Yorum Gönder