25 Temmuz 2011 Pazartesi

EFLATUNPINAR'DA RESTORASYON ÇALIŞMASI

Konya Müze Müdürü Dr. Naci Bakırcı, Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı Sadıkhacı beldesinde bulunan tarihi yapılardan Eflatunpınar Hitit Anıtı ve havuzunda yapılan restorasyon çalışmalarının 2,5 ay içinde tamamlanacağını bildirdi.


Konya Müze Müdürü Dr. Naci Bakırcı, Eflatunpınar ve çevresinin dünya literatürüne girmiş çok kıymetli anıt eserlerinden biri olduğunu söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, geçen yıl Konya ziyareti sırasında anıtın etrafındaki düzensizlikleri görüp, buranın hem çevre düzenlemesinin yapılmasını, hem kazı çalışmalarının tamamlanmasını istediğini anlatan Bakırcı, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile anıtın restorasyonunun yapılması için çalışmalarını başlattıklarını ifade etti. Alanda ilk olarak temizlik çalışması yaptıklarını dile getiren Bakırcı, Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdürlüğü'nden yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki su kanallarının genişletilmesi için destek aldıklarını aktardı.

Çalışmalar kapsamında anıtın etrafındaki yakın alanlarda bulunan, anıt için tehlike oluşturan toprak dolguları kaldırdıklarını belirten Bakırcı, şunları kaydetti: ''Su seviyesi anıtın içinde yaklaşık 20-25 santimetre düşürülerek havuzun içi otlardan temizlendi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesindeki öğretim görevlileriyle görüşüldü. Su hareketliliğinin sağlanması halinde suda yosunlanmanın daha az olacağı öğrenildi.''

Eflatunpınar Hitit Anıtı restorasyon çalışmalarının 2,5 ay içinde tamamlanacağını aktaran Bakırcı, ''Konya civarındaki 5 bin senelik bir anıt turizme kazandırılmış olacak. Anıt açıkta bulunuyordu. Çevre düzenlemesinin yapılmasının ardından sonbaharda pırıl pırıl bir anıtla karşılaşacağız'' dedi. Yapılan araştırmalara göre Hititler'in önemli su kaynaklarının bulunduğu yerlere yerleştiğini belirten Bakırcı, Eflatunpınar Hitit Anıtı'nın ilçenin Sadıkhacı beldesi çevresinde, Beyşehir-Isparta karayolundan yaklaşık 8 kilometre iç mekanda bulunduğunu belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder