21 Mart 2011 Pazartesi

KALP DELİKLERİ AMELİYATSIZ KAPATILIYOR

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi yeni bir ameliyat tekniği uyguladı. Yapılan ameliyat ile kalp deliklerinin ameliyatsız kapatıldığı belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan Yrd. Doç. Dr Hekim Karapınar yapılan ameliyatın ilk olarak uygulandığını belirterek, "Sivas'ta ilk olarak Mayıs 2010'da başlattığımız 'Kalp Deliklerini Ameliyatsız Kapatma İşlemi' geride kalan 10 ayda 21 hastaya uyguladık. Yaşları 7 ile 75 arasında değişen hastalarımızın hepsinde de işlem başarıyla uygulandı. Bu hastaların 12'sinde 'ASD' diye kısalttığımız kalbin kulakçıkları arasında, 3'ünde ise 'PDA' diye kısalttığımız aort ile akciğer atardamarı arasında delik vardı. 6 hastamızda ise önemli kapak darlığı vardı. Bu darlıklar balon ile giderildi. Hastalarımızın çoğunluğu Sivaslı ama Van, Çorum ve Ordu'dan gelen hastalarımızda oldu. Tabi bu hastalar tavsiye ile geliyorlar. Aynı şekilde Ankara'da bir üniversite hastanesinde daha önce denenip başarısız olan hastaya başarıyla ASD kapatma işlemi yaptık. Halen başka yerlere işleme giden hastalarımız oluyor. Bunu da yadsımıyoruz. İnsanların hastane ve hekim seçme hakları var. Ancak halkımızın bu konudaki bilgisi arttıkça işlem sayımızda artıyor" ifadelerini kullandı.

Yapılan tedavilerin alternatif yolunun açık kalp cerrahisi olduğunu söyleyen Karapınar, "Bu tedavinin alternatifi açık kalp cerrahisidir. Kapalı yolla işlem yapma imkanımız olmadığında bizde açık kalp cerrahisini tavsiye ediyoruz. Açık kalp cerrahisiyle de başarılı sonuçlar alınıyor. Ancak uygun hastalarda göğüs kafesinin açılmaksızın yapılmasının, enfeksiyon riskini azaltması, hastanın bir gün içinde normal hayatına dönebilmesi gibi çok ciddi faydaları var. Şuanda bu işlemlerin bir kısmını üniversitemiz imkanları ile temin etmeyi planladığımız görüntüleme yöntemleri sayesinde hastalarımız tam olarak uyanık halde iken bu işlemleri yapmayı planlıyoruz. Üniversitemizin Sivaslıların ve basının desteği bizim için değerlidir" şeklinde konuştu.
Bu teknikle tedavi gören hastalar da operasyonun ardından sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder