21 Mart 2011 Pazartesi

BİR ANTİK KENT DOĞUYOR

Gaziantep'in Suriye sınırındaki mayınlı saha içinde bulunan tarihi Karkamış Antik Kenti'nde mayınların temizlenmesi çalışmaları tamamlandı.

Tarihi MÖ 3 bin yıllarına dayanan Karmamış'ta toplam 663 bin 800 metrekarelik alanda mayınlar elle temizlendi. 1200 mayın çıkarıldı ve imha edildi. Dünya tarihinde ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Anlaşması'nın yapıldığı yer olan Karkamış'ta, mayın temizleme sırasında bulunan sikke ve tarihi değeri henüz tespit edilemeyen bazı eserler de Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Bir taraftan Japonya diğer taraftan İtalya'nın kazı çalışmalarının kendi ülkelerindeki arkeologlara verilmesi için çaba gösterdiği Karkamış Antik Kenti'nde kazılara bu yıl başlanması planlanıyor.

Gaziantep İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, bu bölgenin askeri ve mayınlı bölge olduğunu ifade ederek, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Valiliği'nin 2 yıl önce ortak protokol imzalandığını, bu işin İl Özel İdaresi tarafından yürütülmesine karar verildiğini anımsattı.

Yılmaz, antik kenti turizme kazandırmayı amaçladıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

''Büyük bir başarının altına imza attık. Elle temizleme dünyada bir ilk. Aynı zamanda kazasız belasız bitirmek de ayrı bir gurur. 1200 civarında mayın çıkarıldı ve imha edildi. Gerek mayın temizleme ve imha gerekse mayın temizleme sonrası kalite kontrol işi BM standartlarına göre yapıldı. Şu an alana giriş çıkışlara oradaki karakol bakıyor. Özel güvenliği bulundurmaya da devam ediyoruz.

Bu hafta geçici kabulünü yaptık. Orası Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrolacak. Nisan ayında resmi işlemler tamamlanır. Bakanlığın bu yıl kazılara başlamasını bekliyoruz. Biz bunu öngörerek Özel İdare'nin 2011 bütçesine 100 bin lira kazı parası koyduk. Çok büyük bir bütçe değil ama en azından başlangıç için yerel desteğin var olduğunu göstermek istedik. Bu sezon kazı çalışmasını başlatabilecek bir bütçeleme var.''

Mayın temizlemesi sırasında sıkı bir denetim kontrol mekanizması kurduklarını, arkeologların çalışmaları sürekli izlediğini belirten Yılmaz, ''Bulunan sikkeler ve tarihi değeri henüz belirlenemeyen bazı eserleri, Müze Müdürlüğü'ne teslim ettik'' dedi.

Gaziantep, Kilis, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Mardin ve Şanlıurfa'nın bir havza olarak turizm pastasından daha çok pay alabileceğini vurgulayan Cafer Yılmaz, bu bölgenin 10 milyondan fazla turist çekebileceğini kaydetti.

NTVMSNBC – AA

0 yorum:

Yorum Gönder