31 Aralık 2010 Cuma

TÜRKİYE’DE BİR İLK

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Sungur, Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Sungur, Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Sabri Demircan ile birlikte, doğuştan kalp hastası olan 9 yaşındaki Nagihan Aydemir'e, Türkiye'de ilk kez MR uyumlu kalp pili taktıklarını belirtti.

Aydemir'in, 2.5 yıl önce kalp ritm bozukluğu şikâyeti ile kendilerine başvurduğunu anlatan Sungur, Aydemir'in kalbinin, dakikada 60 ile 100 arasında atması gerekirken bazen dakikada 250'e kadar çıktığını ya da tam tersi indiğini söyledi. Bu tür hastalıkların genellikle ileri yaşlarda görüldüğünü ve ölümcül olabildiğini belirten Doç. Dr. Sungur, şunları kaydetti:

''Bu hastalık nadir de olsa çocuklarda da görülebiliyor. Bunlardan birisi de Nagihan'dı. Bu çocuktaki sorun, kalbin elektriksel sistemini etkileyen doğumsal bir nedenden, annenin gebelik esnasında geçirdiği bir hastalık veya kullandığı ilaçtan kaynaklanmış olabilecek nabız düşüklüğüydü. Bu nabız düşüklüğünün, çocukta şikâyetlere yol açması ve daha da önemlisi, özellikle geceleri aşırı nabız düşmesinin istenmeyen tehlikeli ritm bozukluklarını tetikleyebileceği düşüncesiyle MR uyumlu kalp pili takılmasına karar verdik. Türkiye'de ve dünyada geçmişi çok eski olmayan bu piller erişkinlere uygulanıyordu. Biz ise ilk kez bir çocuğa yerleştirdik.''

Çocuk hastada, hayat boyu kalacak bir sistemi yerleştirirken, MR uyumlu olmasının öneminin büyük olduğuna işaret eden Sungur, ''Çünkü diğer pillerle MR çekilemediği için çoğu hastalığa tanı koymak zorlaşıyor. Başarılı bir ameliyatla Nagihan'ın kalp ritmi normale döndü. Şu an sağlık durumu gayet iyi'' diye konuştu.

NTVMSNBC – AA

0 yorum:

Yorum Gönder