2 Aralık 2010 Perşembe

DOMATES UCUZLADI!

Sera ürünlerinin ve kışlık sebzelerin yoğun olarak piyasaya sürülmesi ve hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeni ile Kasım ayında başta domates olmak üzere, salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, ıspanak gibi ürünlerde fiyat düşüşleri görüldü. Ekim ayının ortasında kilosu markette 6-7 TL olan, ürün cinsine göre 10 TL'ye kadar ulaşan domates fiyatları, sera ürünlerinin çıkmasıyla birlikte üreticide 1 TL'ye, markette ise 2.9 TL'ye kadar geriledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) Kasım ayı piyasa araştırması bültenini yayınladı. Buna göre Kasım ayında, sera ürünlerinin ve kışlık sebzelerin yoğun olarak piyasaya sürülmesi ve hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeni ile başta domates olmak üzere, salatalık, sivri biber, yeşil fasulye, ıspanak gibi ürünlerde fiyat düşüşleri görüldü. Ekim ayının ortasında domatesin kilogramı market raflarında 6-7 TL, hatta ürünün cinsine bağlı olarak 10 TL'ye ulaştı. Ancak sera ürünlerinin çıkması ile birlikte fiyatlar üreticide 1 TL, markette ise 2.9 TL'ye geriledi. Limon ve mandalinada görülen fiyat düşüşlerinde ise ihracat iadelerinin geç ve düşük ilan edilmesi etkili oldu. Bu ürünlerin ihracatında yaşanan sıkıntılar nedeniyle, üretici ve market fiyatlarında önemli düşüşler görüldü. Kurban bayramından kaynaklı, dana etinde de fiyat düşüşü yaşandı. Üretici ve market fiyatlarını birlikte değerlendirdiğimizde, pirinç ve patateste üretici fiyatı değişmezken market fiyatı arttı. Üretici fiyatı düşerken markette fiyatı artan ürün ise mandalina oldu. Fındık, kuru incir, ıspanak ve yeşil fasulyede ise üretici fiyatlarındaki düşüş markettekinden fazla oldu.

Kasım ayında üretici ve market fiyatları arasındaki fark Kasım ayında yüzde 400'e ulaştı. Ürün grupları itibarıyla bakıldığında ise bu oran yaş sebze ve meyvede yüzde 400.2, kurutulmuş ürünlerde yüzde 302.1, baklagillerde yüzde 250.9 pirinçte yüzde 202.8'lere ve hayvansal ürünlerde yüzde 206'lara kadar çıktı. Kasım ayındaki market fiyatlarına bakıldığında; 11 üründe fiyat değişimi olmazken, 12 üründe azalma, 6 üründe ise fiyat artışı oldu. Limon, elma, armut, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, kuru kayısı, kuru üzüm, tavuk eti ve toz şeker fiyatlarında değişim görülmezken, fındıkta yüzde 0.7, havuçta yüzde 2.4, yumurtada yüzde 2.5, patlıcanda yüzde 2.7, dana etinde yüzde 3.7, kuru incirde yüzde 4.3, pırasada yüzde 7.5, sivri biberde yüzde 18.2, salatalıkta yüzde 21.6, yeşil fasulyede yüzde 26.9, domateste yüzde 39.3, ıspanakta ise yüzde 41.2 fiyat düşüşleri görüldü. Buna karşılık, soğanda yüzde 16.4, patateste yüzde 16, mandalinada yüzde 12.1, sütte yüzde 1.3, kuzu etinde ise yüzde 0.7 fiyat artışları oldu.

HABER TÜRK

0 yorum:

Yorum Gönder