19 Temmuz 2010 Pazartesi

AYA ELENİA KİLİSESİ TURİZME KAZANDIRILIYOR

Milattan sonra 327 yılında Bizans İmparatoru Konstantin'in annesi Helena tarafından yaptırılan Aya Elenia Kilisesi, yapılan restorasyon çalışmalarıyla tekrar Konya tarihi ve turizmine kazandırılıyor.

Bin 683 yıldan beri ayakta duran ve dünyanın ilk Hıristiyan mabetlerinden birisi olarak bilinen Aya Elenia Kilisesi, tarihe ve turizme tekrar kazandırılmak için restore ediliyor. Selçuklu Belediyesi tarafından ihalesi yapılan ve bir restorasyon firması tarafından restore işlemleri başlatılan kilisede restoratörler, binlerce yıllık tarihi eserleri tekrar eski hallerine döndürmek için titiz bir çalışma yürütüyor. Kilisenin birçok yerinde bulunan tahta oymalar, üzerleri ince ince boyanarak eski haline getirilmeye çalışılırken, duvarlarda bulunan tarihi freskler ise değişik yöntemlerle ilk yapıldığı dönemki haline döndürülmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz yıl başlanan restorasyon çalışmalarının bu yılın sonuna doğru bitirilmesi planlanıyor.

Yetkililer, Konya'nın Türkiye'deki inanç turizm merkezlerinin başında yer aldığını dile getirirken, bunda en büyük payın Hz. Mevlana, Mevlana Müzesi ve sema törenleri olduğunu dile getirdi. Konya'ya gelen turistlerin Hz. Mevlana dışındaki tarihi unsurları da tanıması gerektiğini ifade eden yetkililer, dünyanın ilk Hıristiyan mabetlerinden birisi olan Aya Elenia Kilisesi'nin restorasyon çalışmalarının ardından yapılacak iyi bir tanıtımla Konya'nın turizm potansiyeline olumlu katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirdi.

Milattan sonra 327 yılında dönemin Bizans İmparatoru Konstantin'in annesi Helena, Hac yolculuğu için Kudüs'e giderken Konya'nın Sille bölgesine uğradı. Burada bulunan mağara mabetlerini gören Helena, bölgeye bir kilise yapılması için emir verdi. Emir üzerine bölgeye Sille taşından Aya Elenia Kilisesi yaptırıldı. Bugüne kadar birçok kez tadilattan geçen kilise, dünyanın ilk Hıristiyan mabetleri arasında yer alıyor.

HABER X

0 yorum:

Yorum Gönder