21 Mayıs 2010 Cuma

"MAVİ YUNUS ÇEVRE DEDEKTİFLERİ"

DenizTemiz Derneği/TURMEPA'nın İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında hayata geçirdiği ''Mavi Yunus Çevre Dedektifleri'' projesi, Sultangazi, Esenyurt, Maltepe, Pendik ve Sultanbeyli'deki 10 ilköğretim okulunda uygulanmaya başlandı.

DenizTemiz Derneği/TURMEPA Genel Müdür Yardımcısı Dr. Jülide Ergin,projenin uzun zamandır hayata geçirmek istedikleri bir proje olduğunu, çocukları biraz daha aktif hale getirerek birer çevre elçisi ve gönüllüsü yapmayı hedeflediklerini söyledi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın, bu projede kendilerini desteklediğini belirten Ergin, ''İstanbul'un dezavantajlı bölgelerindeki 5 ilçede 10 ilköğretim okulu seçildi. Çünkü, diğer bölgeler denize daha yakınlar. Bu ilçelere baktığımızda çok göç alan ilçeler. Asıl bu çocukların çevre elçisi olması gerektiğini düşündük ve onlara biraz da pozitif ayrımcılık yaptık. İçlerinde, bugüne kadar denizi görmeyen çocuklar da var. Çevre dedektifliği onlara emanet olacak, çünkü bazı kavramları ilk kez hayatlarında görüyorlar.''

''Mavi Yunus Çevre Dedektifleri'' projesinin interaktif bir proje olduğunu anlatan Ergin, ''Sadece bizim eğiticilerimiz gidip de onlara eğitim vermiyorlar. Her okulda, o okulun ya da o bölgenin ihtiyaçlarına göre çeşitli farkındalık yaratma projeleri geliştiriyorlar. Sultangazi'deki bir okul, Büyükada ya da Heybeliada'ya kıyı temizliğine gidecek. Öğrencilerin bir kısmı belki de hayatlarında ilk defa vapura binecek. Başka bir okul, atık arıtma tesisini ziyaret etti. Çöplerin nasıl ayrıştırıldığını gördü. Bir diğer okul, ağaç ve çiçek dikme etkinliği düzenleyecek. Böylece her bir okulda farklı farklı çalışmaları başlatmış oluyoruz'' diye konuştu.

Projenin, 10 ilköğretim okulunda 5 bin öğrenciye ulaşmakla kalmayacağını belirten Ergin, interaktif bir web sitesi oluşturma çalışması yaptıklarını anlattı.

NTVMSNBC

0 yorum:

Yorum Gönder