21 Mayıs 2010 Cuma

AKDAMAR'IN DUVARI BELGESEL GİBİ!

Akdamar Kilisesi’nin rölyefleri, bölgede 1100 yıl önce yaşayan hayvan çeşitliliğine ayna tuttu. Van Gölü’ndeki Akdamar adasının üzerindeki kilise, farklı bir çalışmaya kaynak oldu.

Van 100’üncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir Adızel, ‘Akdamar Tarihi Kilisesi’ne Biyolojik Bakış’ adı altında yaptığı araştırma kapsamında kilisenin duvarlarındaki kabartmaları (rölyef) iki yıl boyunca incelediğini açıkladı:

“(Rölyeflerde) Bu bölgede yaşamış nesli tükenmiş ya da hâlâ yaşamını sürdüren 30’a yakın kuş, yırtıcı hayvan türlerini belirledim. Bunların içinde anadolu parsı bile var.”

Adıgüzel araştırmanın, kiliseyle ilgili ilk biyolojik çalışma olduğunu vurguladı: “Anadolu parsı 1970’te yok oldu. 1100 yıl önce yaşayan şimdi de yaşamını sürdüren örneğin toy kuşu, ötücü kuğu, dağ keçileri ve geyikler hâlâ yaşıyor ancak çok nadir olarak izlenebiliyor. Bu konuda birçok sanat tarihçi araştırma yapmış. Bu rölyefler bir biyolog tarafından değerlendirilmediği için hayvanların isimlendirilmesinde yanlışlar yapılmış. Kilise üzerinde beş ayrı rölyef kuşağı var. Temeldeki iki kuşak inanç ve kültürle ilgili görüntüler. Daha yukardaki kuşaklar ise yörede yaşamış hayvanlarla ilgili.”

Akdamar Kilisesi yıllarca virane halindeydi. 1951 yılında yıkılması gündeme geldi. Yıkım Cumhuriyet gazetesinin Van muhabiri İlyas Kitapçı ve Yaşar Kemal’in çabalarıyla durduruldu. Kilise 2005-2007 arasında Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde, komşu Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bir adım olarak restore edildi. Ermenilere bu yıl 19 Eylül günü kilisede ayin yapmaları için izin verildi.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder