15 Nisan 2010 Perşembe

VİZE KALKTI, SURİYE İHYA OLDU

Türkiye ile Suriye arasında vize uygulamasının kaldırılması, Türk turizmciler kadar Suriyeli turizmcileri de sevindiriyor.

Yayladağı ve Reyhanlı ilçelerinde gümrük kapıları bulunan Hatay başta olmak üzere Adana ve Mersin’den Suriye’ye ilgi artarken, bu ülkeye İç Anadolu Bölgesi’nden de talepler yoğunlaştı.

Yaklaşık 17 yıldır iki ülke arasında hizmet veren bir seyahat firmasının sahibi Kenan Bozkurt, vizelerin kaldırılmasının ardından Suriye’ye ilginin katlanarak arttığını vurguladı.

Artık taleplere cevap veremez hale geldiklerini, bu nedenle uzun süreli turlar yerine günübirlik turlara yoğunluk kazandırdıklarını anlatan Bozkurt, bu durumun Suriye’deki turizmcilerin de yüzünü güldürdüğünü söyledi.

"Eskiden 10 gün öncesinden Suriye’de otel, tur yerleri ayarlardık. Şimdi 3-5 ay önce arayıp, rezervasyon yaptırmaya çalışıyoruz. Tatillerini hafta sonu değerlendirenlerin ilgisi Halep ve Şam’da yoğunlaşınca buralardaki oteller tam kapasiteli hizmet vermeye başladı. Örneğin, nisan ayı için hafta sonları Halep’te boş otel kalmadı. Doluluktan dolayı bizler de sıkıntı yaşıyoruz. Türkler, gösterdikleri ilgiyle Suriye’yi ihya etti.

Talep gün geçtikçe artıyor, Hataylı olup da bu ülkeyi görmeyen neredeyse kalmadı. Şimdilerde kent dışından tur istekleri yoğunluk kazandı. Özellikle Konya başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi’nden talep artıyor."

Bozkurt, Suriye’nin yanı sıra vizenin kalktığı Lübnan ve Ürdün’ü de kapsayan turlar gerçekleştirdiklerini vurguladı.

Özellikle, bu 3 ülkenin kombinasyonundan oluşan turlara da ilginin arttığını ifade eden Bozkurt, 7 günlük bu turların 400-700 dolar arasında değiştiğini söyledi.

Bozkurt, Şam’a bir gecelik turun 100 dolardan başladığını, günübirlik Halep turlarının ise 55 dolar olduğunu kaydetti.

Suriye’deki turizm firmaları, Türk turist sayısında bu yıl adeta patlama yaşandığını, yaz sezonu için Şam ve Halep’teki birçok otelin rezervasyonlarının tamamlandığını vurguluyor.

Suriye Turizm Bakanlığında 30 yıl görev yapan ve şu anda çeşitli turizm firmalarına danışmanlık hizmeti veren Selahattin Harputlu, Türk turist sayısındaki artıştan dolayı memnun olduklarını vurguladı.

Harputlu, gelen talebi karşılamakta sıkıntı çektiklerini belirterek, "Ne yazık ki yeterli otelimiz, personelimiz, altyapımız yok. Ancak turizme yönelik 160 projenin hayata geçirildiğini biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem Türk turistlerin hem de yabancıların ihtiyaçlarını, bekledikleri standartları hazırlamış olacağız" dedi.

RADİKAL

0 yorum:

Yorum Gönder