Çaykur, geçen yıl Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma
Bahçesi'nde Arjantin'den getirilen ve kalorisiz şeker elde edilen stevia
bitkisinin deneme üretimine başladı.
Bir yıl süreyle yaz ve kış dönemlerinde takip edilerek
deneme üretimi yapılan stevia bitkisinin bölgenin toprak ve iklim koşullarına
uyum sağladığı ve başarıyla yetiştiği gözlendi.
Stevia'nın yapılan ilk analiz sonuçlarında şekere göre 10
kat daha fazla tatlandırıcı özelliği bulunduğu tespit edildi.
Sıvılaştırıldığında bu oran 300 kat kadar yükselen ve kalori
ile protein değerleri sıfır çıkan Stevia'nın şekerin olumsuz etkilerini
taşımadığı belirtildi. Üretimi başarı ile tamamlanan Stevia bitkisinin ilk
hasadı Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu tarafından gerçekleştirildi
Çaykur Genel Müdürü imdat Sütlüoğlu, Arjantin bölgesinde
"ballı yaprakö veya "tatlı otö diye adlandırılan Stevia'nın geçen yıl
deneme üretimine başladıklarını belirterek, olumlu sonuçlar aldıklarını
söyledi. Analizlerin de yapıldığını ifade eden Sütlüoğlu, şunları söyledi:
"Tatlandırıcı özelliği şekere göre 10 kat daha yüksek,
sıvı hale getirildiği zaman bu oran 300 kata kadar çıkıyor. Ancak şekerin
olumsuzluklarını taşımıyor, kalorisi ve protein değeri sıfır çıkan çok değerli
bir tatlandırıcı. Kimyevi tatlandırıcıların birçok yan etkileri bulunurken bu
bitkide böyle olumsuz bir etki yok. Çok geniş kapsamlı kullanılabilecek bir
ürün. Paraguay ve Arjantin'de çay havzaları ile birlikte iç içe yetişiyor.
Toprak yapısı ve iklim olarak Türkiye'de en uygun yetişebileceği yer Doğu
Karadeniz Bölgesi" dedi.
Yetiştirdikleri stevia bitkisinden dünyadaki örneklerine
göre daha verimli sonuçlar aldıklarını ifade eden Sütlüoğlu, bitkinin bölge
halkı için önemli bir ek gelir kaynağı olacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu çalışmalar bölge halkı için, bölgenin geleceği için
yaptığımız denemelerdir. Geçmişte çay ve kivide yaptığımız öncülük gibi stevia
bitkisinde de öncülük yapmak istiyoruz. Dünya piyasalarında çok sağlıklı olduğu
için tercih edilen değerli bir ürün. Dünyanın yeni tanıdığı mucizevi bir bitki.
Tüm dünya stevianın pazarıdır. Dünya bunu istiyor ama üretim çok kısıtlı. Bu
bölgemiz için yeni bir ek gelir kaynağı olabilir. Arazilerimiz çok küçüldü ve daraldı.
Bu küçük arazilerimizde insanımızı nasıl geçindirebileceğimiz konusunda
çalışmalar yapıyoruz. Stevia buna çok önemli katkı sağlayabilir."
0 yorum:
Yorum Gönder