23 Mayıs 2014 Cuma

OSMANLICA EVRAKLAR DİJİTAL ORTAMDA



Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen ve üzerinden 90 yıl gibi uzun bir süre geçen mübadele dönemiyle ilgili Çorum’da tutulan ve İl Özel İdaresi’nin arşivinde bulunan Osmanlıca evraklar dijital ortama aktarıldı.

1943 yılına kadar Çorum İl Özel İdaresi’nin arşivinde bulunan toplam 32 bin evrak dijital ortama aktarılarak arşivi yeniden düzenlenirken, Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen ve üzerinden 90 yıl gibi uzun bir süre geçen mübadele dönemine ait arşivde yer alan Osmanlı Türkçesi ile tutulan evraklar da araştırmacıların hizmetine sunuldu.
Osmanlıca eserler ditijal ortama aktarılmadan önce bir ekip oluşturuldu ve çalışma sürecinde de gerekli görülen aşamalarda alanında uzman kişilerden destek alındı. Oluşan kanaat ve düşünceler doğrultusunda, söz konusu malzemelerin muhafazası, muhteviyatı, kimliklendirilmesi ve dijital ortama aktarılması konuları gündeme alındı.
Ocak ayında başlatılan proje çalışmalarının çalışmayı yapan firma genel müdürü Erkut Çoban, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan’a yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi vererek, yeni arşivin tanıtımını yaptı.
Çalışma çerçevesinde Cumhuriyetin ilk yıllarında gerçekleştirilen ve üzerinden 90 yıl gibi uzun bir süre geçen mübadele döneminde Osmanlı Türkçesi ile tutulan evraklarla, Harf İnkılâbından sonra Latif Alfabesi kullanılarak yazılan evrakların yer aldığını ifade eden Genel Sekreter Ömer Arslan, arşivin konuyla ilgili araştırma yapmak isteyen akademisyen ve araştırmacıların kolayca yararlanabileceği şekilde düzenlendiğini ifade etti.
Osmanlı Türkçesiyle yazılmış evraklarla ilgili olarak da Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Arşiv Uzmanı ve Türk Arşivciler Derneği Kurucu Başkanı Hacı Haldun Şahin ile Tarih Öğretmeni Mahmut Şener’den danışmanlık aldıklarını aktaran Arslan, danışmanlık hizmeti aldıkları uzmanların Çorumlu olmalarının da çalışmaya ayrı bir değer kattığını ifade etti.

0 yorum:

Yorum Gönder