Ay çekirdeği, içeridiği önemli vitamin, mineral ve antioksidan
ile depresyon, panik atak ve unutkanlığı azaltıyor.
Yapılan araştırmalar ay çekirdeğinin stres, anksiyete,
depresyon ve unutkanlığa karşı yardımcı besin olduğunu ortaya koyuyor.Ay
çekirdekleri kolaylıkla bulunabilen ve yüksek kalorili şekerlerin veya diğer
daha az sağlıklı atıştırma alternatiflerinin yerine geçebilen bir yiyecek
olarak ön plana çıkıyor. Bir avuç ay çekirdeği tüketilmesi, günlük gıda
alımının besin değerini arttırmada önemli rol oynuyor. Ay çekirdekleri B1, B5,
E ve folik asit içeriyor. Aynı zamanda önemli mineraller arasında yer alan
bakır, magnezyum, selenyum ve fosfor açısından da sağlıklı bir besin sunuyor.
Yalnızca çeyrek fincan -dört yemek kaşığı- kadar çekirdek, bu önemli besinlere
olan günlük ihtiyacınızın yarısından daha fazlasını karşılayabiliyor. Ay
çekirdeklerinde bulunan yağ da, iyi kolesterolü artırabilen, kalp ve
kardiyovasküler sistemini koruyan kalp dostu yağlardan.
Ay çekirdeği, besinler arasında özellikle E vitaminiyle
güçlü bir antioksidandır, kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olduğu
gibi, çeyrek fincan ay çekirdeği tavsiye edilen günlük E Vitamini alımının
yüzde doksanını karşılıyor. Kardiyovasküler sağlık ve kolesterol korumaya
yardımcı olan diğer besinler arasında lignan, arginin ve fenolik asitler de yer
alıyor. bu besinlerin alımını artırmanın faydalarını gösteren birçok araştırma
yapılmaktadır. Uzm. Dr. Baha Murat Aydoğ'a göre, Ay çekirdeğinde bulunan diğer
maddeler arasında triptofan ve kolin de yer almaktadır. Aynı zamanda balkabağı
çekirdeğinde de bulunan triptofan; stres, anksiyete ve depresyonun
azaltılmasına yardımcı olabilir. Kolin ise özellikle hafızanın
iyileştirilmesine yardımcı olarak beyin fonksiyonlarının artırılmasına destek
olabilir. Bu zengin bitkisel, vitamin ve mineraller kombinasyonu ile ay
çekirdekleri şaşırtıcı derecede besleyici bir yiyecek olarak ön plana çıkıyor.
0 yorum:
Yorum Gönder