5 Mayıs 2014 Pazartesi

ANTEP FISTIĞI KABUĞUNDAN ENERJİ



Gaziantep’te, su ve çöpten sonra antep fıstığı kabuğundan enerji üretecek olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, yaptığı projelerle Türkiye’nin gündemine girmeye devam ediyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin projelerinden biri olan Türkiye’nin ilk ve tek ekolojik binasında (pasif ev) antepfıstığı kabuğundan enerji üretilecek. Hava, su ve toprağın en azami bir şekilde kullanılacağı pasif evde, güneşten, kirli sudan, yağmur suyundan en iyi şekilde yararlanılması planlanıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu proje ile hem uluslararası toplum hem de ulusal alanda önemli bir şehir olduklarını söyledi. Başkan Şahin, ailelerin bu binayı kullanmayı ve sistemi öğrenip aile bütçelerine katkı sağladıktan sonra, kentin büyük bir bölümünde enerji ve su israfından kaçınılacağını savundu. Binada eğitim salonlarının bulunduğunu ve rehberler ile danışmanlar tarafından tüm bilgilerin verildiğini belirten Şahin, isteyen herkesin bu bilgilerden yararlanabileceğini ifade etti. Bu binanın sadece örnek bir bina olduğunu ve eğitim amaçlı kullanacaklarını dile getiren Başkan Şahin, pasif ev binalarının sayılarını çoğaltacaklarını ve bu yönde Ekolojik Kent Projesi çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Büyükşehirler için biyokütle ve biyogazın çok önemli bir konumda olduğunu ifade eden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz fıstık kentiyiz. Fıstık kabuğunun öz kütlesi ve enerjiyi tutma gücü çok yüksek. Kalkınma Bakanlığı, üniversiteler ve Fransız bilim adamları ile bir proje ürettik. Bu konu üzerindeki çalışmalarımız devam ediyor. Fıstık kabuğunu daha fazla kullandığımız zaman biyo kütleden daha fazla nasıl istifade edeceğiz, onun yalıtım gücünden ve enerjisinden daha fazla nasıl istifade edeceğiz, bu işin bilimsel ve akademik boyutları ile çalışıyoruz. Son baharda bir fıstık festivalimiz olacak. Bu festivalde fıstık kabuğunun içindeki enerjiyi gücünü ekolojik kentte nasıl kullanırız diye bir alt yapı çalışması da yapıyoruz.”
Ekolojik binaya neden ihtiyaç duyduklarını anlatan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, modern dünyaya bakıldığı zaman birçok çatışmanın enerji yüzünden çıktığını söyledi. Dünyada enerjisini yönetemeyen, üretemeyen, kullanamayan bir ülkenin kalkınması ve hedefine ulaşmasının mümkün olmadığını aktaran Şahin, enerjide en büyük giderin işyeri, ev ve aile ortamlarının olduğunu vurguladı.
Enerjide en büyük tüketimin ev ve bunu kullanan ailelerde olduğunu dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun için bizim şehircilik anlayışımızda enerji kullanımını gerçekleştiren ailelerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bunun için bu binayı kurduk ve burada ailelere, öğrencilere, kurum ve kuruluşlara toplu halde seminerler vereceğiz.”
Binanın tavanından tabanına, duvarlarından yalıtım sistemlerine kadar bilim adamları, üniversiteler ve Kalkınma Bakanlığı ile ortak çalışılarak bu duruma getirildiğini belirten Şahin, binada hava, su ve toprağın iyi kullanılması durumunda bedavaya geldiğini kaydetti.
Toprağın altının kışın sıcak yazın soğuk olduğunu dile getiren Şahin, bu binanın içine iki kuyu koyduklarını, dolayısıyla toprağın hem suyun enerjisini hem de havalandırmanın mekanik sistem ile toprağın gücünü kullandığını ifade ederek şöyle konuştu: “Yani biz toprağın kışın sıcak gücünü yazın soğuk gücünü mekanizmaya dönüştürdük. Açtığımız iki kuyu ile hem suyun gücünü kullanmış olduk hem de mekanik sistemi oluşturarak toprağın yalıtım gücünü kullandık. Bugün ailelerde en önemli gider elektrik ve su faturaları. Aileler bunların kullanımını azamiye indirdikleri zaman aile bütçesine önemli katkı sağlayacaklar. Dolaysıyla bu sistemle ailelerin bütçesinden çok büyük para çıkmamış olacak.”

0 yorum:

Yorum Gönder