Bilim insanları, zeytinyağı ve yeşil salatanın Akdeniz
mutfağının sağlık sırrı olduğunu tespit etti.
Yapılan araştırmalarda zeytinyağı ve yeşil salatanın
karışmasıyla nitröz yağ asidinin açığa çıktığı ve bu asidin de kan basıncını
düzenlediği fark edildi.
ABD Ulusal Bilim Akademisi'nin yayınladığı makalede,
zeytinyağındaki doymuş yağın yeşilliklerdeki nitrat ile birleşerek faydalı
asitleri açığa çıkardığı ifade edildi.
Benzer şekilde kabuklu yemişler ve avokado ile yeşilliklerin
karışımıyla da aynı asidin elde edildiği vurgulanıyor.
Yunanistan, İtalya, Türkiye ve İspanya gibi ülkelerin mutfaklarıyla
özdeşleşen Akdeniz mutfağının kalp sağlığı için faydalı olduğu uzun süredir
dile getiriliyor.
Akdeniz mutfağının temelini oluşturan taze meyve ve
sebzeler, tahıllar ve zeytinyağı sağlıklı ve dengeli beslenmeyi de beraberinde
getiriyor.
İngiltere'deki King's College London'dan Kimyasal Tepkime
Profesörü olan Philip Eaton, farklı gıdaların bir araya gelmesiyle açığa çıkan
yeni bileşenlerin Akdeniz mutfağının esas sırrı olduğu sonucuna vardı.
Fareler üzerinde yapılan deneylerde, Akdeniz salatası yiyen
kobay farelerin kan basıncında düşüş gözlendi. Nitröz yağ asidinin kan
basıncını yükselten enzimleri bloke ettiği belirtiliyor.
Araştırmayı yürüten Eaton, "Aynı enzim insanlarda da
var. Bu yüzden aynı olumlu etkinin insanlar üzerinde de gerçekleştiğini
düşünüyoruz" dedi.
Eaton'a göre, Akdeniz mutfağının ciddi ölçüde yağ kullanılmasına
karşın sağlıklı olmasının temel nedeni de karışımlarda oluşan kimyasal
tepkimeler.
0 yorum:
Yorum Gönder