14 Nisan 2014 Pazartesi

TÜRK YUNAN DOSTLUĞU OTLARLA PEKİŞTİ...



Çeşme sokaklarını karnaval alanına dönüştüren 5. Alaçatı Ot Festivali'nin son gününde, Türk ve Yunan müzisyenlerin şarkılarıyla dostluk; yemek ve ot toplama yarışmalarıyla da heyecan aynı anda yaşandı.

Otların Rüzgarlı Öyküsü: 5. Alaçatı Ot Festivali coşku içerisinde geçti. Bu yıl "Arapsaçı" temasıyla gerçekleşen ve süresi bir önceki yıla göre uzatılarak dört güne çıkarılan festival boyunca Alaçatı sokaklarında ot tezgahları ve kokusu eksik olmadı.  Ziyaretçi sayısının 10 bini geçtiği festival, sadece Alaçatı'da değil yakın bölge otellerin büyük bölümünü doldurdu.  Etkinlik süresince "Ot" konusu etrafında şekillenmiş yemek atölyeleri, sağlıklı yaşam seminerleri, ot toplama ve tanıtım gezileri, otlu yemek tanıtımları ve satışları gerçekleşti;  fotoğraf, keçe, heykel, kağıt sergileri ile müzik dinletileri ve konserler sanat severlerle buluştu.  Yüzlerce kişinin katıldığı Ot Festivali Korteji ise adeta nefes kesti.
Ot Festivali'nin son günü ise bambaşka bir şölen yaşandı. Bir önceki festivalde yarışan yemek, tatlı ve börekler stant satışları aracılığıyla festival ziyaretçilerinin de beğenisine sunuldu. "En Güzel Otlu Yemeği Kim Pişirdi" adlı yemek ve "En Çok Ot Çeşidini Kim Topladı" yarışmalarındaysa heyecan doruktaydı. Yirmi beş yarışmacının, jüri üyelerini etkileyip dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele ettiği yarışta; yarışmacılar en çok Çeşme'nin karakteristik bitkisi enginar ve festivalin teması da olan arapsaçı adlı bitkiyi kullanmayı tercih  etti. Yarışmada Çeşme mutfağının klasik otlu yemeklerinin yanı sıra "Enginarlı Tatlı", "Enginarlı Küfene" gibi özgün lezzetler de dikkat çekti, beğeni topladı.
Otlarla ve çiçeklerle bezenmiş stantların Alaçatı'nın dar sokaklarında görsel şölen oluşturduğu festivalin yabancı ziyaretçi ve misafirleri de kültürleriyle ayrı bir renk kattı. Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan festivale misafir olan Rota ve Arkadaşları adlı grup Yunanca "Alaçatılı Kız" adlı şarkıyı seslendirdi. Alaçatı Türk Sanat Müziği Korosu da Ege türküleri konseri verdi.  Festivalin Alaçatı'nın kendi öz değerleriyle ortaya çıkan bir kültür birikimi olduğunu belirten Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, festivalin geçen yıllara göre bu yıl çok daha fazla ziyaretçisi olduğunu,  Ot Festivali'nin her yıl artan ziyaretçi sayısı ve festivale gösterilen ilgiden memnun olduklarını açıkladı.
Alaçatı Ot Festivali'nin sadece turistik amaçlı bir festivali olmadığını kaydeden Başkan Dalgıç, "Ot Festivali bu topraklarda yaşayan insanların kültürünü tekrar canlandırdığımız, bugünlere taşıdığımız bir paylaşım ortamı haline geldi" dedi.  Alaçatı Ot Festivali'nin başarısının Çeşme  için gelişim ve ilerleme rotası da çizdiğini kaydeden Dalgıç, Çeşme'nin kendi öz değerleriyle oluşturulmuş 8 festival daha oluşturma hedefinde olduklarını vurguladı ve şöyle devam etti:, "Birincisi Alaçatı'dan başladı. Bu güzel etkinlikle emeği geçen tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Alaçatı Ot Festivali'nin gelenekselleşmesi;  10'ncusu, 50'ncisi, 100'ncüsü yapılmasını umut ediyorum" diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder