Dünyada en yaygın olarak Anadolu'da (özellikle Malatya ve
çevresinde) yetiştirilen kayısının Anadolu insanının sağlıklı yaşamında mühim
bir yeri var. Dünyada da kuru kayısı üretiminin yaklaşık olarak yüzde 85'i
Türkiye'de gerçekleştiriliyor. Kayısının faydaları hakkında konuşan Acıbadem
Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hümeyra Taşçıoğlu, şunları belirtti:
"Kayısının en mühim bileşeni karotenoid grubu
maddelerdir. Karotenoid grubu maddeler sarı, turuncu ve kırmızı renkteki doğal
pigmentlerdir. Bu maddeler vücudumuzda antioksidan etkiye sahiptirler. Kayısıda
en yüksek oranda mevcut bulunan beta karoten bağışıklık sisteminde, göz
sağlığında ve cilt yenilenmesinde etkinlik gösterir. Son yıllarda gercekleşen
çalışmalar doğal antioksidan maddeler içeren gıdaların kanser, katarakt ve
kardiovasküler sistem hastalıklarının oluşma riskini azalttığını ve koruyucu
etkileri dolayısıyla meyve ve sebze içeren ürünlere olan ilgiyi artırdığını
ortaya koymuştur. Yapılan çalışmalar, beta karotenin etkili bir antioksidan
olduğunu ortaya çıkarmıştır. Günde bir bardak yüzde 100 kayısı suyu içtiğimizde
günlük karoten ihtiyacımız karşılanır."
Diyetisyen Hümeyra Taşçıoğlu, kayısının aynı zamanda
kalsiyum ve demir bileşenlerinin mükemmel kaynağı olduğunu hatırlatarak,
"Hamileler ve gelişme çağındaki çocuklar için kurtarıcı bir meyvedir.
Özellikle kuru kayısı potasyum zengini olduğundan dolayı aritmi gibi kalple
alakalı problemlerde kullanıldığında kalp kaslarını besler ve tansiyonu normale
getirir. Magnezyum ve fosfor içeriği sayesinde beyin fonksiyonlarını
geliştirir. Kayısı aynı zamanda mide rahatsızlıklarında, midede ekşime,
şişkinlik, bakteriyel dengesizliği gidermek, kabızlık ve kolon kanserine karşı
koruyucu olması için kullanılır" diye belirtti.
0 yorum:
Yorum Gönder