Yapılan araştırmalar, pirincin içeriğindeki hücre
yenileyiciler sayesinde yaşlanmayı önlediğini ortaya koydu.
Bir çok faydası olan pirinç, açlık hissini giderdiğinden
diyet besini olarak da kullanılıyor. Sıvıyı içine çeken bir gıda olduğundan
dokulara yerleşmiş tuzu bünyesinde bulundurup, dolaşım sisteminin, kalbin ve
böbreklerin yükünü hafifletirken vücudu toksinlerden arındırıyor. Pirinç, akut
ve kısa süreli enerji sağlaması, bağırsak peristaltik hareketlerini düzenlemesi
ve iyileştirmesini sağlarken yaşlanma sürecini de yavaşlatıyor.
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş’e göre pirinç, iyi bir
antioksidan olduğu için vücudu serbest radikallerden temizliyor. Eriş, pirincin
doğal antioksidanlar veya bunu destekleyen C vitamini, A vitamini, fenolik ve
flavonoid bileşiklere de sahip kanseri önlerken, yaşlanma sürecini uzatarak
beyin sağlığını korumada oldukça faydalı faydalı bir besin olduğunu belirterek,
"Alzheimere neden olan serbest radikaller ve toksinlerin etkilerini engelleyen
koruyucu enzimleri tetiklemektedir. Pirinç özellikle D vitamini, kalsiyum, lif,
demir ve riboflavin gibi vitaminler açısından zengindir. Esmer pirinç ve
kepekli tahıllar posadan zengindir. Bu nedenle kabızlık tedavisinde çok
faydalıdır. Pirinç, bağışıklık sistemini güçlendirdiği gibi hücrelerin
yenilenmesini sağlayarak yaşlanma sürecini yavaşlatır" dedi.
USA Rice Federation verilerine göre, dünya genelinde kırk
binden fazla pirinç çeşidine rastlanıyor. Bir çok ülke mutfağında önemli bir
yere sahip olan pirinç, karbonhidrat açısından zengin olduğu için, günlük
kalori ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabiliyor. Beyin, aktivitesi için
karbonhidrata ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle pirinç beyin sağlığı içinde
önemli bir besin maddesidir. Pirinç kolesterol, yağ ve tuz içermediğinden pek
çok hastalıkta ve özellikle hipertansiyonu olan bireyler tarafından rahatlıkla
kullanılabilmektedir.
0 yorum:
Yorum Gönder