Çocukların beyin gelişiminde sütün önemi bir kez daha
kanıtlandı. Araştırmaların sonuçlarına göre günde çocukların tüketeceği iki
bardak süt ile beyin gelişimine katkı sağlamak mümkün.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç yaptığı açıklamada,
bilhassa çocuklarda sağlıklı beyin gelişimi için ilk iki sene anne sütünün çok
önemli olduğuna değindi.
İnanç, yaptığı yazılı açıklamada, beyin gelişiminin anne
karnında başladığına dikkati çekerek, bu gelişimin doğumdan sonraki ilk iki
yılda hızlı bir gelişim gösterdiğini belirtti.
Yetersiz beslenmenin, beyin yapısına etki ederek hafıza ve
öğrenme yeteneğini etkilediğini vurgulayan İnanç, beyin gelişiminde etkili olan
mineral ve vitaminlerin vücuda alınabilmesi için çocukların düzenli olarak süt
içmesi gerektiğini ifade etti.
Prof. Dr. İnanç, anne sütüyle geçen 2 sene sonrasında da
çocukların süt tüketiminin aynı sıklıkta devam etmesi gerektiğini işaret
ederek, "Beyin gelişiminin kritik döneminde, yetersiz beslenmeden
kaynaklanan hasar geçici olmayacaktır. Sağlıklı beyin gelişimi için ilk iki
sene anne sütü çok önemlidir. Sonrasında da çocukların beslenme ve gelişimi
için günde 2 bardak süt içilmesi gerekmektedir. Süt, başta protein olmak üzere
kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko gibi iskelet sistemimiz için
gerekli olan tüm besin öğelerini içermektedir. Çocukların büyüme ve gelişme
döneminde süt, gerçek anlamda yaşamsal bir sıvıdır. Çocuğun beyin gelişiminde
ihtiyaç duyulan vitamin, iyot, çinko ve folik asit gibi vitamin ve mineraller
sütün içinde bol miktarda bulunmaktadır" görüşlerini kaydetti.
Düzenli içilen iki bardak sağlıklı sütün, çocukların günlük
mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabildiğinin altını çizen İnanç,
şunları kaydetti:
"Sütün içerisinde bulunan yağ, çok zengin bir enerji
kaynağıdır ve esansiyel (mutlaka dışarıdan alınması gerekli) yağ asitleri ile
A, D, E, K vitaminlerini de barındırması açısından önemlidir. Tüm bu gerekli
elementlerin de paketlenmiş ürünlerde, açık alınıp kaynatılarak tüketilen
ürünlere oranla çok daha fazla bulunduğunu vurgulamamız gerekir. Kahvaltıda
düzenli içilen sütle okul başarısı da yükselmektedir. Okul döneminde kahvaltıda
iki bardak süt içen çocukların bilişsel performansının daha iyi olduğu, soyut
düşünce, kavramlaştırma, genelleme ve problem çözme gibi zihinsel
faaliyetlerine olumlu etki yaptığı görülmüştür. Güvenli besin olması açısından
da ambalajlı sütlerin tercih edilmesi gerekmektedir."
0 yorum:
Yorum Gönder