Turpun vitamin ve mineral açısından önemli bir sebze
olduğunu söyleyen Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği
Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, "Toplumumuzda sağlıklı
olmayı ifade eden 'Turp gibi' deyiminden de anlaşılacağı üzere turp ve sağlık
arasında yakın bir ilişki vardır. Kilo kontrolü ve cilt sağlığı açısından
turpun tüketilmesi gerekmektedir" dedi.
Turp çeşitlerinin vücuda fayda sağladığını ve özellikle
kırımızı turpun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ifade eden Yurt,
"Turpta bulunan besin öğeleri doğal hastalık önleyici dediğimiz
antioksidan etkilerinden dolayı koruyucu hekimlik açısından son derece önemli
bir yere sahiptir. Turpun halk hekimliğinde çok geniş bir uygulama alanı
mevcuttur. Turpta doğal olarak bulunan pigment ve bazı bileşikler vücudumuzun
hastalıklara karşı mukavemetini artırarak vücudun bağışıklık sistemine yardımcı
olmaktadır" diye konuştu.
Toplumumuzda sağlıklı olmayı ifade eden "Turp
gibi" deyiminden de anlaşılacağı üzere turp ve sağlık arasında yakın bir
ilişkinin olduğunu vurgulayan Yurt, şöyle devam etti: "Her bir gıda
maddesinin mevsiminde tüketilmesi çok önemlidir. Her mevsim soframızda yer
alabilecek olan turp, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak tam bir şifa
kaynağıdır. Turpta fazla miktarda bulunan potasyum, kalp kası dahil kasların
düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Potasyumca zengin sodyumca fakir
gıdalar sağlık açısından önem kazanmıştır. Özellikle fazla sodyum ile yüksek
kan basıncı arasında bir bağıntı mevcuttur. Turp, glisemik indeksi düşük kan
şekerini yavaş yükselten ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının çok
rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir. Lif içeriği yüksek olduğu için kan
kolesterolünü azaltıcı, kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı
koruma sağlayıcı etkilere sahiptir. Düşük kalorili olduğundan diyet yapanlar
için önemli bir yere sahiptir."
Turpun kışın vitamin deposu görevi gördüğünü belirten Yurt,
turpgiller familyasının vücudun iyot emilimini azalttığını belirtti ve haftada
3-4 defadan daha sık turp yiyenlere iyotlu tuz kullanmaları önerisinde bulundu.
0 yorum:
Yorum Gönder