26 Şubat 2014 Çarşamba

ABD'YE KAÇIRILAN AMFORALAR GERİ DÖNDÜ



64 yıl önce ABD'ye kaçırılan 8'inci yüzyıla ait iki amfora yeniden Türkiye'ye geri döndü. Geç Doğu Roma dönemine ait amforalar, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne teslim edildi.

Türkiye , yurtdışına kaçırılan tarihi eserlerin peşini bırakmıyor. Daha önce Herakles Heykeli, Boğazköy Sefenksi, Karun Hazinesi’ne ait Kanatlı Denizatı Broşu gibi çok önemli eski eserler ülkemize getirilmişti. Şimdi Kültür ve Turizm Bakanlığı 1950’li yıllarda ülkemizden kaçırılarak ABD’ye götürülen 8. yüzyıla ait 2 amforayı geri getirdi. Yasal olmayan yollarla ülkemizden kaçırılan eserlerin peşini bırakmayacaklarını belirten Bakan Ömer Çelik “Ülkemizden kaçırılan eserlerin getirilmesi konusunda yürüttüğümüz kararlı çalışmaların, tarihe duyarlı insanlar üzerinde olumlu etki bıraktığını görmek son derece sevindirici bir gelişme” dedi.
1950’li yılların başlarında Türkiye’de görevli bulunan William O’Ryan tarafından yasadışı olarak ABD’ye götürülen iki adet amfora, oğlu tarafından ülkemize iade edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’den götürülen tarihi eserlerin iadesi konusundaki çalışmalarından etkilendiğini söyleyen Rick O’Ryan, Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’ne gelerek ‘‘Türkiye’nin kültür varlıklarının iadesi konusundaki gayretli çalışmalarından çok etkilendiğini, 1950’li yılların başlarında Türkiye’de görevli bulunan babası William O’Ryan’ın ABD’ye dönerken Türkiye’den götürdüğü iki adet amforayı geri vermek istediğini’’ söyledi.
Müşavirlik durumu hemen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirdi. Genel Müdürlük Bakan Ömer Çelik’in talimatıyla hemen iletişime geçti. 2014 Ocak ayı ortalarında atılan bu ilk adımın ardından amforalara ilişkin bakanlık uzmanları tarafından bir değerlendirme çalışması yapıldı. İnceleme sonucunda amforaların Geç Doğu Roma Dönemi’ne tarihlenen (yaklaşık olarak M.S. 8. yüzyıl) orijinal eserler olduğu belirlendi. Bunun üzerine şahısla irtibata geçildi ve gösterdiği iyi niyetten ötürü teşekkür edilerek amforalar teslim alındı. Ülkemize getirilen amforalar Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.
Bakan Çelik, bakanlığından önce başlatılan yurtdışına kaçırılan eserlerin iadesi çalışmalarını destek vererek bakanlık bürokratlarına etkili diplomasi yürütülmesi konusunda talimat verdi. Bakan Ömer Çelik, son yıllarda Anadolu’dan kaçırılmış birçok tarihi eserin Türkiye’ye getirildiğini belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder