İtalyan ve İspanyol bilim adamlarının yaptığı ortak
araştırma, çileğin, kalp hastalıklarında önemli bir risk faktörü olarak kabul
edilen kolesterol üzerindeki faydalı etkisini ortaya koydu.
İtalya’daki, Università Politecnica delle Marche (UNIVPM)
üniversitesiyle, İspanya’daki, Salamanca, Granada ve Seville üniversitelerince
yapılan araştırma, çileğin kandaki toplam kolesterolü, kötü kolesterol olarak
da bilinen düşük dansiteli lipoprotein (LDL) ve trigiliseritleri önemli oranda
düşürdüğünü gösterdi.
Bilim adamlarının 23 sağlıklı katılımcı üzerinde yaptığı
araştırma, bir ay süreyle günde yarım kilo çilek yiyenlerin kanındaki toplam
kolesterol miktarının 8,78 oranında düştüğünü ortaya koydu. Araştırmada ayrıca,
katılımcıların kanındaki LDL oranında yüzde 13,72 ve trigiliseritlerin
miktarında da yüzde 20,8'lik azalma olduğu saptandı. Bilimsel çalışma, çilek
yemeği kesen katılımcıların kan değerlerinin 15 gün içinde tekrar eski
seviyelerine döndüğünü gösterdi.
UNIVPM araştırma görevlisi Maurizio Battino başkanlığında
yapılan araştırma, Nutritional Biochemistry adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Battino, yaptıkları bilimsel çalışmanın, çileklerdeki
biyoaktif bileşiklerin, kalp hastalıklarının varlığı kabul edilen işaretleri ve
risk faktörlerine karşı koruyucu etkisini ortaya koyan yayımlanmış ilk
araştırma olması bakımından önem taşıdığını vurguladı.
Araştırmacılar, çilekteki faydalı etkilere yol açan
bileşiğin hangisi olduğuna ilişkin henüz elde net bir delilin bulunmamasına
karşın, “tüm işaretlerin ve epidemolojik çalışmaların, bitkilere kırmızı
rengini veren bir renklendirici olan antosiyaninleri gösterdiğini” belirtti.
Araştırmanın, çileğin, ultraviyole radyasyonuna karşı
koruyucu etkisi bulunduğu, alkolün mide mukozasına verdiği zararı azalttığı,
alyuvarları güçlendirdiği ve kanın yaşlılığı geciktirme yeteneğini iyileştirdiğine
ilişkin daha önceki bilimsel çalışmaları da teyit ettiği bildirildi.
0 yorum:
Yorum Gönder