Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma meyve, sebze ve
tamamen tahıldan oluşan yiyeceklerin astım tedavisinde umulmadık bir faydası
olabileceğini ortaya koydu.
Fareler üzerinde yapılan ve sonuçları Natural Medicine
dergisinde yayımlanan araştırma, bol lifli yiyeceklerden oluşan beslenme
biçiminin akciğerlerdeki enflamasyonu azaltabileceğini gösteriyor.
Bol lifli ürünler midede emilmiş besinleri etkileyerek,
bağışıklık sisteminin yapısını değiştirebiliyor.
Araştırmacılar, işlenmiş yemeklerden yemenin astımın
nedenlerinden biri olabileceğini düşünüyor. Solunum kanalları bu süreçte
tahrişe daha hassaslaşıyor ve bu durum da astımı tetikleyebiliyor. Sorunun
çözümü midede yaşayan bir bakteride yatıyor. Giderek artan sayıda araştırma, bu
bakterilerin insan sağlığına büyük faydası olduğuna işaret ediyor.
İsviçre’de Lozan Üniversitesi’nden bir ekibin yaptığı
araştırmaya göre bol ve az lifli yiyecekler midedeki bakterilerin çeşidini
etkileyebiliyor.
Bol lifli ürünler sayesinde midede bulunan bakteriler daha
çok yağlı asit üretiyor. Bu asitler daha sonra kanda emiliyor.
Araştırmacılar bu asitlerin bağışıklık sistemine sinyal
göndererek akciğerlerdeki tahrişe karşı daha güçlü bir savunma sağladığını
söylüyorlar.
0 yorum:
Yorum Gönder