6 Aralık 2013 Cuma

YABAN HAYVANLARINA KORUMA



Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, "Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı" ile yaban hayvanlarının daha kolay besin bulabilmeleri için meyve veren fidanlardan oluşan ormanlar kuracak. Eylem planı ile hem biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlanacak hem de yaban hayatı varlığına destek verilecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yabanıl meyve türlerinin yok olması durumunda bu türlerin tekrar tabii ortamlarına döndürmenin bazen çok zor bazen ise imkansız olduğu vurgulanarak, meyveli türlerin korunmasının ve varlığının artırılmasının, sadece o bölge için değil bütün insanlık için önem taşıdığı belirtildi.
Bu kapsamda, Orman Genel Müdürlüğünce, ormanlık alanlarda yaban hayatı varlığı ve yaban hayatı popülasyonunun artırılması için 2014 ile 2018 yıllarında, "Yabanıl Meyveli Türler Eylem Planı"nın uygulanacağı bildirildi.
Tabii ortamdaki yabanıl meyve varlığındaki düşüşün, doğrudan yabanıl hayvan varlığının azalmasına da sebep olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Bu durum biyolojik çeşitliliğin azalmasına, buna bağlı olarak da ekosistemin bozulmasını sağlıyor. Bu kapsamda öncelikli hedefi yaban hayatını desteklemek olan eylem planı ile beş yıl içinde 38 milyon 610 bin yabanıl meyveli tür toprakla buluşturulacak" ifadesine yer verildi.
Eylem planı kapsamında ayrıca rehabilite edilen bozuk orman alanlarının, erozyon kontrol alanlarının ve ağaçlandırma sahalarının uygun yerlerine de yabanıl meyveli türlerin dikileceği ifade edildi. Günümüzde kendi yaşam alanlarında yiyecek bulamayan ayı ve domuz gibi yabani hayvanların köylere ve tarım alanlarına inerek hem kendilerini tehlikeye attıkları hem de köylülere zarar verebildikleri hatırlatılan açıklamada, yabanıl meyveli türlerin ormanlık alanlarda çoğalmasıyla vatandaşların yoğun bir şekilde şikayette bulunduğu bu durumun da önüne geçilebilmesine katkıda bulunulacağ belirtildi. Öte yandan, bu yabanıl meyveli türlerin, arılar için de nektar ve polen kaynağı oluşturacağı vurgulandı.

0 yorum:

Yorum Gönder