Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, geleneksel tatlı
baklavanın ‘Antep Baklavası’ olarak uluslararası tescili için Avrupa Birliği’ne
(AB) 2009 yılında yapılan başvuru sürecinde mutlu sona ulaşıldı.
AB Komisyonu, GSO’nun Antep Baklavası’na ilişkin resmi
başvurusunun 8 Ağustos 2013 tarihli AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının
ardından 3 ay içinde itiraz gelmediği için, Antep Baklavası’nın tescili
konusunda bugün nihai onayını verdi.
Bugünden itibaren resmen AB tescilli olan Antep Baklavası,
Türkiye’den tescil edilen ilk ürün olması açısından büyük önem taşıyor.
AB tescilini almaktan duyduğu mutluluğu dile getiren GSO
Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, “Sanayi Odası’nın başlattığı tescil
süreci bitti. Tescil onaylandı. Antep Baklavası artık AB’li. Tescil sürecini
başlatan Odamızın eski Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Nejat Koçer başta olmak
üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Konukoğlu, tescil onayının da AB Resmi Gazetesi’nde bu ay
içinde yayımlanmasının ardından kesinleşmiş olacağını bildirdi.
GSO olarak başlattıkları markalaşma sürecine, baklavayı da
ekleyerek marka yolculuklarına devam ettiklerini ifade eden Konukoğlu, tescil
sürecine ilişkin hatırlatmalarda bulundu.
GSO olarak, ‘Antep Baklavası’ ibaresinin coğrafi işaret
olarak tescili için 28 Mart 2005'te Türk Patent Enstitüsü'ne başvurduklarını,
27 Nisan 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandığını ve ilan süresi boyunca bir
itiraz gelmediği için tescilin kesinleştiğini anımsatan Adil Konukoğlu, üretim
metodu, Antep fıstığı, şerbetine kadar tarifi ve kullanılacak tepsisine kadar
her şeyiyle tescilini aldıklarına işaret etti.
GSO olarak, baklavanın uluslararası tescili için de hemen
harekete geçtiklerini ve baklavanın ‘Antep Baklavası’ olarak tescili için ilk
başvuruyu 10 Temmuz 2009’da yaptıklarını, AB Komisyonu’nun tescille ilgili
incelemesinin dört yıl sürdüğünü ve sonunda ‘olumlu’ görüş verdiğini belirten
Konukoğlu, şunları kaydetti:
“O günden bugüne uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda 8
Ağustos 2013 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde baklavanın ‘Antep Baklavası’
olarak tescili yayınlandı. Daha sonra 3 aylık itiraz süreci başladı. AB
Komisyonu, üç ay içinde üçüncü ülkelerin resmi makamlarından ya da üçüncü
ülkelerde yerleşik gerçek ya da tüzel kişilerden itiraz gelmediği için Antep
Baklavası'nın tescili konusunda bugün nihai onayını verdi. Bugünden itibaren
resmen AB tescilli olan Antep Baklavası, Türkiye’den tescil edilen ilk ürün
olmasının yanı sıra AB dışından tescil edilen 16. ürün olma özelliğini de
taşıyor.”
Baklavanın, Gaziantep ile özdeşleşen önemli bir marka
olduğunun altını çizen Konukoğlu, Türk mutfağında ‘Tatlıların Padişahı’ olarak
nitelendirilen Antep Baklavası’nın ününün sınırları aşarak, bir dünya tatlısı
olduğunu vurguladı.
Gaziantep’in baklava ile özdeşleşen bir kent olduğuna işaret
eden GSO Başkanı Adil Konukoğlu, kentte baklava imalatının asırlardır dededen
toruna geçtiğini, Türkiye'nin en eski ve meşhur baklava ustalarının Gaziantepli
olduğunu belirtti.
Baklavanın ABD’den Avrupa ülkelerine, Rusya’dan Asya
ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç edildiğine dikkati çeken Konukoğlu, “Yurt
dışında da Gaziantep'in simgesi haline geldi. Baklava söylendiğinde, Gaziantep
akla geliyor. Bu şehrin insanları kendi ürünlerini, kendi ellerinde taşıyarak
bu noktaya getirdi. Gaziantepli bir yere gittiği zaman eli boş gitmez;
baklavasını, fıstığını muhakkak yanında götürür” ifadelerine yer verdi.
0 yorum:
Yorum Gönder