19 Aralık 2013 Perşembe

AKILLI ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ DEVREYE GİRİYOR



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarladan sofraya gıda güvenirliği kapsamında, yeni bir etiketleme, takip ve denetim sistemi olan Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi'ni (ÜDTS) hayata geçiriyor.

Yeni yılda uygulamaya girecek sistemle tüketiciler ilk aşamada 7 ürün grubundaki gıda maddelerine ilişkin bilgileri internet, mobil uygulamalar, sms ve otomatik sesli yanıt sistemiyle öğrenebilecek.
Sistemin temeli gıda ürünlerine yapıştırılacak tek kullanımlık etiketlere dayanmaktadır. Tüketiciler, satın aldıkları ürün üzerindeki etiketi basitçe sorgulayarak, ürünün kim tarafından üretildiğini ya da ithal edildiğini, ne zaman üretildiğini, son kullanma tarihinin geçip geçmediğini, ürünlerin zorunlu etiket bilgilerini ve ürünler hakkında özel uyarıları kolaylıkla öğrenebileceklerdir. Bunun yanında tüketiciler, bakanlığın herhangi bir nedenle bir ürün hakkında alacağı piyasadan toplatma kararını ürünü tüketmeden önce öğrenebilecektir. İlk aşamada 7 ürün grubunda başlatılan sistem ihtiyaç duyulması halinde genişletilecektir.
Sistemin uygulanacağı 7 ürün grubu şöyle:
1- Alkollü içkiler
2- Takviye edici gıdalar
3- Enerji içecekleri
4- Bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar
5- Siyah çay
6- Bitkisel sıvı yağlar
7- Bal
Ürün doğrulama ve takip sistemi, taklit edilemez etiket özelliği ile gıda ürünlerinde dünyada bir ilk niteliğindedir. Sistem turistlerinde faydalanabilmeleri için Türkçe’nin yanında İngilizce, Fransızca, Rusça ve Almanca dillerinde de hizmet verecektir.
Sistem sayesinde ürün etiketi üzerinde bulunması zorunlu olan ancak bazı tüketicilerin okumakta zorluk çektiği bilgilere ulaşmak kolaylaştırılacaktır. Ürünün piyasaya arzından sonra etiket ya da ambalaj üzerinde yapılabilecek bilgi değiştirmeye yönelik her türlü müdahalenin de önüne geçilecektir.
Tüketiciler ürünün etiketini kontrol ederken herhangi bir özel okuyucu cihaza ihtiyaç duymayacaktır. Bahsedilen kontroller, Ürün Doğrulama Takip Sistemi’nin tüketicilere sağlayacağı 4 farklı sorgulama yöntemi üzerinden kolaylıkla yapılabilecektir. Tüketicilerin etiket kontrolü yapabilecekleri yöntemler şunlardır:
- İnternet Sayfası : www.udts.com.tr
- Mobil Uygulamalar: ücretsiz olarak edinilebilen akıllı telefon uygulamaları.
- SMS : 7364’e kısa mesaj servisi.
- Otomatik Sesli Yanıt Sistemi : 444 37 09
SİSTEMİN SAĞLAYACAĞI FAYDALAR
Ürünlerin kim tarafından üretildiği ve ithal edildiği net şekilde bilinecektir.
Sistemin uygulanacağı ürünler daha sıkı denetlenecektir. Taklit, tağşiş yapılan ürünler veya etiketinde mevzuata aykırı bilgiler yer alan ürünler tüketiciler tarafından bilinecektir.
Hiçbir şekilde etikette müdahale olamayacağından son kullanma tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması söz konusu olmayacaktır.
Etiket okuma alışkanlığı artacaktır.
Tüketiciler ürünlerin etiketlerinde bulunması zorunlu olan genel etiket bilgilerine daha kolay ulaşabilecektir. Ayrıca ürüne özel zorunlu etiket bilgileri ve özel uyarıları etikette görebileceklerdir.
Kaçakçılığın önlenmesine katkı sağlayacaktır. Etiket talebinde bulunan işletmelere gerekli kontroller yapıldıktan sonra etiket talebi onaylanacaktır.
Tüketicilere sağladığı faydaların yanında sektörde haksız rekabetin önlenmesine katkı sağlayacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder