15 Kasım 2013 Cuma

KANSER TEDAVİSİNDE SICAK KEMOTERAPİ UMUDU



Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yumurtalık kanseri olduğu belirlene Sevdiye Güneş, ameliyatın ardından kanser hücrelerinin ısıtılarak yok edilmesi yöntemi ile tedavi edildi.

Hastanın ameliyatını gerçekleştiren Prof.Dr. Mustafa Turan, bu yöntemin kanser hastaları için umut olduğunu belirterek, "Kalın bağırsak, mide, apandisit ve yumurtalık kanseri yakalanan hastaların yüzde 70'inden fazlasına sağ kalım avantajları sağlıyoruz" dedi.
Sivas'ta yaşayan ve yaklaşık 4 ay önce karın ağrısı çekmeye başlayan Sevdiye Güneş, 2.5 ay önce Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde yumurtalık kanseri olduğu belirlenen Güneş, 40 gün önce kanser olduğu kendisine söylenmeden ameliyata alındı. Yaklaşık 5 saat süren ilk ameliyatın ardından 25 gün geçtikten sonra ikinci ameliyat yapılarak Güneş'in kanserli hücreleri ısıtılarak yok edildi. Genel cerrahi servisinde tedavisi süren Sevdiye Güneş, kendisini çok iyi hissettiğini belirterek ameliyatını gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.
CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Turan, eskiden, özellikle batın içerisinde yayılmış kanserlerde tedavi olanaklarının kısıtlığı olduğunu belirterek, "Ancak son 3-4 yıldır üniversitemizde de oturttuğumuz bir altyapıyla bu hastalarımıza ciddi düzeyde yardımcı oluyoruz. En çok karşılaştığımız yumurtalık kanseri, çok hızlı bir şekilde batın içerisinde yayılıyor. Diğer bizim kendi genel cerrahi kulvarında da kalın bağırsak kanserleri, belli oranda mide, apandisit kanserlerinde de batın içerisinde ciddi şekilde yayılmalarla karşılaşabiliyoruz. Biz ameliyatta bunların yayıldığı yerleri temizliyoruz. Çıkartabildiğimiz organları çıkartıyoruz. Hastaya yetecek kadar organı bıraktıktan sonrada aynı seans sırasında veya daha sonra batın içerisine yaklaşık 1 saat süreyle ısıtılmış kemoterapilerle perfüzyon yapıyoruz. Bu perfüzyon sıvısını ısıtarak 42 dereceye çıkarıyoruz. Ve yine yüksek dozda kanser ilaçları veriyoruz. Normal tedavilerde damardan verdiğimiz dozlarda bu oranlara ulaşamıyoruz. Ama direk uyguladığımız zaman ve ısıtarak verdiğimiz zaman bu ısıya kanserli hücreler dayanamıyorlar. Bir vücudun normal dokuları bu ısıya dayanıyor, ona dirençli. Ama yeni hücreleri, çok hızlı bölünen yavru hücreleri hem ısı etkisinden yararlanarak bertaraf ediyoruz, hem de yüksek dozdaki kanser ilaçlarını direk uyguladığımız için tedavi şansı normale göre çok daha fazla artıyor" dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder