15 Kasım 2013 Cuma

BİLET FİYATLARI DÜŞÜYOR!



Yılbaşında 100 adetle Türkiye’nin ilk 3 haneli uçak siparişini veren Pegasus Hava Yolları, motor seçimini son teknolojiden yana yaptı. A320neo ve A321neo’lardan oluşan Airbus siparişinde LEAP-1A tipi motorlar kullanılacak. Yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlayan bu motorlarla Pegasus’un bilet fiyatları da yüzde 7-8 ucuzlayacak.

Ali Sabancı’nın sahibi olduğu Pegasus, bu yılın başında değeri 12 milyar dolara ulaşan anlaşma ile 100 adetlik uçak siparişi vermişti. Ancak uçakların motoru için karar verilmemişti. Amerikan GE ile Fransız Snecma ortaklığı olan CFM International firması tarafından üretilecek motorlara ve bakımlarına ilişkin anlaşma Pegasus ve CFM International yöneticilerinin katılımlarıyla CFM’in Fransa’daki Snecma Villaroche Fabrikası’nda düzenlenen törenle imzalandı. LEAP-1A motorlarının 20 yıllık bakımı için 4.3 milyar dolarlık bakım-onarım anlaşması yapıldı. 30 ülkede 76 noktaya uçtuklarını belirten Pegasus Hava Yolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, planlarını şöyle anlattı: “Boeing 737’den Airbus A320neo’ya yakıt tasarrufu için geçiş yaptık. Yakıtta yüzde 15 tasarruf sağlayan yeni motorlar, maliyetin yüzde 7-8 aşağı inmesi anlamına geliyor. Böylece zaten uygun olan bilet fiyatlarımız daha da aşağı inecek. İlk teslimler 2016 yılında başlayacak.”
Anlaşma ile CFM, Pegasus’un teslim alacağı uçaklar için gerekli LEAP-1A motorlarının üretimini ve her bir motorun tesliminden itibaren 20 yıl süresince bakımını üstlenecek. Bakım yaparken 20 yıl boyunca motor yedek parçaları da temin edilecek. Türkiye’de ilk kez yapılan anlaşma modeliyle Pegasus uçuş saatine göre ödeme yapacak. Uçakların motoruna bakım yapılırken yedek motor gönderilerek uçuşlara devam etmesi sağlanacak. Bakım anlaşmaları ile birlikte CFM ile Pegasus arasındaki işbirliğinin en az 2042 yılına kadar sürmesinin planlandığına dikkat çeken Sertaç Haybat, “Bu işbirliği ile için en büyük bakım maliyet kalemi olan motor bakım maliyetini kontrol altına almış oluyoruz” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder