17 Mayıs 2013 Cuma

HOLLANDALI ORYANTALİST MARDİN'DE



Hollanda’nın en tanınmış oryantalist ressamlarından Marius Bauer yüzü aşkın eseriyle Mardin’e konuk oluyor. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi’nde açılan sergi, dört ay boyunca Dilek Sabancı Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

Sergi, çarşamba günü Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi Dilek Sabancı’nın da katıldığı bir törenle açıldı. Güler Sabancı konuşmasında dördüncü yılını dolduran Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi olarak ilk kez uluslararası bir sergiye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını vurguladı. Güler Sabancı sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğu’nun büyüsüne kapılan bütün sanatçılar gibi, Marius Bauer de bir gezgindi. Marius Bauer, ilk seyahatini 1888’de 21 yaşındayken gerçekleştirdi. Gemi ile Osmanlı topraklarına ulaştı, önce İzmir’e uğradı, ardından İstanbul ’a vardı. Bauer’i unutmadığı topraklara eserleri ile geri getirmiş olmaktan büyük mutluluk duyduğumuz bu sergi, Doğu’nun en doğusunda ama Batı’nın en yüksek standardında bir sergi oldu.” Güler Sabancı’nın desteklerinden dolayı özellikle teşekkür ettiği, galeriye adını veren Dilek Sabancı da bir konuşma yaptı. Dilek Sabancı konuşmasında “Gelecekte de düzenleyeceğimiz sergilerimiz ve eğitim programlarımızla sanatsal ve kültürel bilinci hep birlikte daha ilerilere taşıyacağımıza yürekten inanıyorum” dedi ve müzeye desteğini sürdüreceğini anlattı.
Marius Bauer sergisi için sanatçının Amsterdam’daki Rijksmuseum başta olmak üzere Avrupa ve Amerika’daki önemli müzelerin koleksiyonlarında yer alan eserleri bir araya getirildi. Sergide Bauer’in tablolarıyla birlikte çok sayıda özgün baskısı ve eskizleri yer alıyor. Resimleri kadar özellikle mektuplarında anlattığı sahnelerle de tanınan Bauer’in resimlerine bu metinler eşlik ediyor. Sanatçının başta İstanbul olmak üzere, Anadolu ve Ortadoğu kentlerini gösteren eserleri, konularına göre bir araya getirilerek sergileniyor. Sergi Nazan Ölçer ve İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi ekibi tarafından hazırlandı.

0 yorum:

Yorum Gönder