23 Nisan 2013 Salı

VAN AKDAMAR ÇOCUK VE GENÇLİK TİYATROLARI ŞENLİĞİ BAŞLIYOR

Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 12 Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 12. Devlet Tiyatroları Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği, 23 Nisan - 8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Şenlik, depremde zarar gören Van Devlet Tiyatrosu binasının yanında kurulan "Çadır Tiyatro"da binlerce tiyatro severin katılımıyla gerçekleşecek.

"Her okul bir tiyatro" düşüncesiyle 12 yıl önce başlatılan Van Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği, bu yıl 23 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında Van Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde düzenlenecek. Şenlik büyük Van depreminde hasara uğrayan tiyatro binasının yanında kurulan Çadır Tiyatro'da gerçekleştirilecek. Şenlik dolayısıyla Çadır Tiyatro'da oluşturulan tiyatro sahnesinde basın toplantısı düzenleyen Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Esat Tanrıverdi, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Ercan Senin ve Festival Koordinatörü Zeynep Mataracı bu yıl 12.'si düzenlenecek tiyatro şenliğine ilişkin bilgiler verdi. Van Devlet Tiyatrosu Müdürü Tanrıverdi, toplantıda yaptığı konuşmada, 12 yıl önce doğan bu şenliğin, "her okul bir tiyatro" düşüncesiyle yola çıkılarak oluşturulduğunu söyledi. Şenliğin o günden bu güne kadar özünü hiç kaybetmeden ve daha da geliştirilerek korunduğunu söyleyen Tanrıverdi,12 yıl önce başlayan bu yapılanmanın öncelikli olarak öğretmenlerin eğitimi daha sonra da çocukların eğitimi ile birlikte gelen bir süreci bulunduğunu ifade etti. Şenlik kapsamında tiyatro, diksiyon ve sahne eğitimi konularında dersler alan öğretmenlerin daha sonra gittikleri illerde diğer çocuklara bu öğrendiklerini aktarmalarının kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Tanrıverdi, "12 yıl önce bu şenliğe katılan öğrenci arkadaşlarımız artık bu tiyatronun sanatçıları haline geldiler. 12 yıl önce bu düşünce ile başlanmış mıdır bilmiyorum ama bugün gelinen nokta gurur verici" diye konuştu.
Festival Koordinatörü Zeynep Mataracı ise konuşmasında, kendisinin Van Devlet Tiyatrosu'nda sanatçılığının 3. yılı olduğunu ifade ederek, "Şenliğin çok eskisini bilmiyorum ama ilk geldiğimizden beri bize şenliğin çok önemli olduğu söylendi" dedi. Van'da deprem olduktan sonra sezonun ve oyunların durduğunu söyleyen Mataracı, ama şenliği bitirmeyi hiçbir zaman düşünmediklerini söyledi.
Akdamar Tiyatro Şenliği'nin kent için çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Mataracı, Şenlik kapsamında bu yıl ülke çapından birçok sanatçıyı kentte misafir edeceklerini belirtti. Bu kapsamda, İzmir Sokak Sanatları'nın yaklaşık 4 kişilik bir heyetle kente geldiğini ifade eden Mataracı, Anadolu Üniversitesi Opera Konservatuarından 5 kişinin, İstanbul Devlet Konservatuarı Pandomim bölümünden 10 kişinin ve İstanbul Üniversitesi Fotoğraf Bölümünden de sanatçıların şenlik kapsamında kente geldiklerini söyledi.
HABERLER

0 yorum:

Yorum Gönder