23 Nisan 2013 Salı

SABIKA KAYDI ÇİLESİ SONA ERİYOR

İnsan Kaynakları ve Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkanı Bülent Öz, çeşitli sebeplerden dolayı gerçek kişilerden istenen sabıka kaydının bundan böyle adliyelerden para ödenerek alınmayacağını, zaman kaybının çıkan yönetmelikle ortadan kaldırıldığını belirtti.

Öz, 20.04.2013 tarihinde yayınlanan yönetmelik gereği adli sicil belgelerinin (sabıka kaydı) yönetmelik yayın tarihi itibari ile e-devlet sisteminden online olarak alınabileceğini söyledi.
Gerçek kişilerin kendileriyle ilgili adli sicil ve arşiv kaydını güvenli elektronik imza veya güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabileceklerini kaydeden Bülent Öz, “Sorgulama sonucu oluşturulan elektronik imzalı doğrulama kodunu da içeren adli sicil ve arşiv belgesi, elektronik ortamda ilgilisine güvenli şekilde ulaştırılacak. Yani bundan böyle işe başvurusunda bulunan kişi bu konuda zaman kaybetmeyecek. İşveren başvuran kişiyle igili bilgileri anında öğrenebilecek. Bu önemli bir kolaylık. Adalet Bakanlığı, Adli Sicil Yönetmeliği'nde bir takım düzenlemeler yaptı. Yeni düzenleme ile merkezi adli sicil bilgileri Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nce, mahalli adli siciller de cumhuriyet başsavcılıkları, kaymakamlıklar ve yurt dışında elçilik ve konsolosluklarca verilecek" dedi.
Öz, adli sicil paylaşım sisteminin işletilmesinde, kanunlarda ve uluslararası sözleşmelerde yer alan özel hayatın gizliliğine dair hükümlerin esas alındığını, kamu kurum ve kuruluşlarının adli sicil bilgilerinin gizliliğini korumakla yükümlü olduklarını sözlerine ekledi.
BEYAZ GAZETE

0 yorum:

Yorum Gönder