5 Nisan 2013 Cuma

NEŞ'E ERDOK EVİN SANAT GALERİSİ'NDE



Evin Sanat Galerisi Neş'e Erdok'u yeniden ağırlıyor. Figüratif eğilimini hiç terk etmemiş, çeşitli dalgalarca sürüklenmemiş olan Erdok, Türk resminin belki de en kendine özgü resim yapan ressamlarındandır.

İzleyeni farklı algılarda dolaştıran Erdok resmi, anlatımıyla olduğu kadar biçimsel dili ile de insanı resim yapmaya güdüleyici bir samimiyet sergiler. Görüntüler hep hayattandır, odamızdan, trenden, tatilden... İyisi, kötüsü, acısı, umutsuzu, bekleyeni ve daha pek çok insan hali parça parça yayılır tuvallere. Tabloları, dramatizm ötesi bir bitmişlik ya da tükenmişliğin yanında zaman zaman yaşam sevincini de yansıtır. İroni önemli bir dayanaktır. Bazen hastaları, yaşlıları bazen de gençleri ve çocukları en sevimli evcil hayvanlarla izleten ve izlerken düşündüren de bu bütünselliktir.
Figüratif resmin öğeleri ile bezeli tuvallerde lekeler, renkler, armoni, kurgu birer görevli bilinciyle kullanılır. Ritm, hareket de oradadır. Derinlik ve boşluklar mekana davet edercesine gerçekçi olabilirler. Bir dramatik film karesi, bir tiyatro sahnesi izler gibisinizdir. Aynı mekanda hatta aynı bedende farklı bir bakış ile düşseli de görebilirsiniz. Özellikle otoportreleri sanatçı duyarlılığının ve gerçeklere yoğunlaşmanın görselleridir. Düşsel olanı da sever Erdok.
Otoportrelerde sanatçı kişiselliğini, Gölköy dizisine baktınızda deniz kenarı kalabalıklarını çok figürlü kompozisyon anlayışında izlersiniz. Renkler açıktır. Işık, resmi parçalamadan her yere yayılır. Gece Yolculukları’ nda bitiremediğiniz dakikaların, süzülen ay ışığının, duygu yüklülüğünde donuklaştığını görürsünüz. Yolculuklar umut içerirler, siz de bunu yaşarsınız, uzaklara uğurlanırsınız. İnsanlar ise durağandırlar, sadece beklerler. Bazen yaşam ile ölüm döngüsüne odaklanır gözünüz, bazen de bir çocuğun başlığına...
Neş’e Erdok resim sergisi, 4 Mayıs 2013 kadar Evin Sanat Galerisi’nde açık olacak.

0 yorum:

Yorum Gönder