29 Mart 2013 Cuma

BİTKİLERDEN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR GÜNEŞ HÜCRESİ



Gelecekte enerji ihtiyacını karşılamak için fosil yakıtlara alternatifler üretmeye çalışan bilim insanları, geri dönüşüm özelliği olan güneş hücreleri üretti.
Bitkilerden elde edilen güneç hücreleri, suda çözülme özelliğine sahip olmasıyla, geri dönüştürülerek süresiz kullanım olanağı sunacak.
Georgia Teknoloji Enstitüsü ve Purdue Üniversitesi araştırmacıları, selüloz nano kristal alt maddeler üzerinde etkinliği yüksek bitki bazlı güneş hücreleri üretti.
Gizmag sitesinin haberine göre, suda çözülebilme özelliğine sahip olan hücrelerin, bilim insanlarının beklediğinden çok daha yüksek oranda, yüzde 2.7 dönüşme etkinliği bulunduğu ifade edildi.
Araştırma ekibinde yer alan Georgia Tech Enstitüsü’nden profesör Bernard Kippelen, “Bundan sonraki amacımız, cam ve petrol kökenli alt maddelerle üretilen güneş panellerinin ortaya koyduğu yüzde 10 dönüşme etkinliğine ulaşmak” dedi.
Organik güneş hücreleri genelde cam veya plastik üzerinde üretiliyor. Bu maddeler, üretim süreçleri nedeniyle kolayca geri dönüşüme tabi tutulamıyor. Petrol bazlı alt maddele  çevre dostu olmaktan uzakken, kağıt ile üretilen alt maddeler de yüzeylerinin fazla pürüzlü veya gözenekli olması nedeniyle istenilen verimliliği sunmuyor.
Selüloz kökenli nano materyaller ise yüzeylerinde fazla pürüz bulunmadığı gibi doğadan geldikleri için geri dönüştürülebilme özelliğine sahip.
Araştırmacılar, bitki kökenli güneş hücrelerinin geri dönüşümünün çok kolay olduğunu, oda sıcaklığında suya batırılmalarının yeterli olacağını belirtti. Alt maddelerin sadece birkaç dakika içinde çözülmesinin ardından, güneş hücreleri temel bileşiklerine ayrıştırılıyor.

0 yorum:

Yorum Gönder