29 Mart 2013 Cuma

''3 BÜYÜKTEN'' YENİ ÜNİVERSİTE



Gazi, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, Uluslararası Birleşik Ankara Üniversitesi (International United Ankara University-IUAU) adıyla yeni bir üniversite kurmaya hazırlanıyor.

Türkiye'nin sayılı 3 üniversitesinin işbirliğiyle kurulacak IUAU, ''yarı sanal üniversite'' şeklinde eğitim faaliyetinde bulunacak. Üniversitenin rektörü, kampüsü, mekanları veya ayrı bir akademik kadrosu olmayacak. Üç üniversiteye ait mekanlar, öğretim üyeleri, laboratuvarlar, derslikler, klinikler hazırlanacak organizasyonla ortak kullanılacak.
IUAU'nın ''sanal fakülte ve birimlerinde'', 3 üniversitenin öğretim üyeleri, örgün eğitim verecek. Üniversitede örgün eğitimin yanında uzaktan eğitim de aktif olarak kullanılacak. Öğrenciler, örgün eğitimin yapılacağı derslere, alınacak karar doğrultusunda belirlenecek üniversitede girecek.
Üniversitenin öğrencilerinin yüzde 50'si yabancı öğrencilerden, yüzde 50'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşacak. Eğitim dili İngilizce olacak üniversitede, yabancı öğrenciler için Türkçe zorunlu ders olarak en az 2 yıl uzaktan eğitim yoluyla okutulacak. Üniversitede, yabancı öğretim üyesi istihdam edebilecek ve bunu özgelirinden finanse edebilecek.
İkinci öğretim şeklinde yapılanacak üniversite, ihtiyaçlarını öğrencilerden alınan harçlarla karşılayacak. IUAU bir devlet üniversitesi olmasına rağmen ayrı bir bütçesi bulunmayacak. Sadece IUAU'yu oluşturan 3 üniversiteye küçük bir bütçe payı eklenebilecek.
IUAU'nin Türkiye'deki diğer üniversitelere rol model olması ve özellikle ilde üçten fazla devlet üniversitesi barındıran illerde kurulacak benzer uluslararası yapılanmalara öncülük etmesi amaçlanıyor.
IUAU'nun, tıp, eczacılık, diş hekimliği, sağlık bilimleri, ziraat, veterinerlik, mühendislik, mimarlık, fen, mütercim tercümanlık, eğitim fakülteleri bünyesinde lisans, sağlık, fen ve eğitim bilimleri ile bilişim, biyomedikal, nanoteknolojiler gibi konularda yüksek lisans ve doktora öğrencisi kabul edebilecek. İhtiyaç ve talep olan her branşta bölüm açılabilinecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, proje fikrinin yaklaşık 6 ay önce doğduğunu, Ankara ve Hacettepe Üniversitesi rektörleriyle projenin şartlarını oluşturduklarını, konuyla ilgili kendisinin YÖK'e, ilgi bakan ve milletvekillerine sunum yaptığını söyledi.
Bu tip üniversite örneklerinin dünyada bulunduğunu ancak Türkiye'de ilk olacağını dile getiren Büyükberber, ''Üniversitenin rektörü yok, öğretim üyeleri yok, mekanları yok. Bu mekanlar 3 üniversitenin ortak mekanları olabilir'' dedi.
İngilizce ders verebilen öğretim üyelerinin bir fakülte çatısı altında toplanacağına işaret eden Büyükberber, bir koordinatörün yapacağı organizasyonla öğrencilerin, hangi üniversitede, hangi fakülte ve derslikte eğitim alacağını planlayacağını anlattı.
Büyükberber, ''Öğrenciler, sonuçta 3 üniversitenin rektörününde imzasının taşıyan bir diploma alacak. Başka bir değişiklik olmazsa öyle görünüyor veya içimizden bir vekil seçip onun imzasıyla olacak'' diye konuştu.
Üniversitenin ikinci öğretim gibi bir mali yapılanma içereceğini dile getiren Büyükberber, ''Bu üniversite çok kaliteli olacak hem yabancı dilde eğitim verecek hem de 3 büyük üniversitenin en önemli öğretim elemanlarını bünyesinde barındıracak. Uzaktan eğitim verilmesinde sakınca olmayan dersler uzaktan eğitimle verilecek'' şeklinde konuştu.
Üniversitelerin kapasitelerinin ve atıl durumda kalan mekanların da kullanılacağına dikkati çeken Büyükberber, YÖK'ün ikinci öğretimde belirlediği fiyatlar dahilinde buradan elde edilen gelirin, ikinci ders ücreti karşılığı olarak öğretim üyelerine verileceğini ifade eden, ''Öğretim üyeleri için ciddi bir gelir kapısı da olacak'' dedi.
Üniversitenin yasal işlemlerin tamamlanmasının ardından kurulacağını dile getiren Büyükberber, eğitim-öğretime eylül ayından itibaren başlamayı hedeflediklerini kaydetti.

0 yorum:

Yorum Gönder