26 Mart 2013 Salı

ANNE KARNINDAKİ SIVIDAN BAĞIRSAK TEDAVİSİ



Anne karnındaki sıvı erken doğan bebeklerde ölümcül olabilen bir bağırsak hastalığının iyileştirilmesine yardımcı olabiliyor.

Nekrotizan enterokolit adı verilen hastalık, bağırsak dokusuna zarar vererek organ yetmezliğine yol açıyor.
Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, gebelik sırasında anne karnından alınan amniyon sıvısındaki kök hücrelerin zararın bir kısmını gidererek hayatta kalma şansını arttırdığını ortaya çıkardı.
Ancak bu yöntem erken doğan bebekler üzerinde denenmeden önce daha fazla test yapılması gerektiği vurgulandı.
Erken doğan bebeklerin bağırsakları gıda sindirmeye hazır olmuyor ve yoğun bakım sırasında her 10 prematüre bebekten birinde nekrotizan enterokolit oluşuyor.
Hastalık, bebeğin bağırsak dokusunun yok olmasına ve bağırsakta daha sonra ciddi enfeksiyona yol açabilecek bir delik oluşmasına neden olabiliyor.
Anne sütü ise riski azaltıyor. Ancak yapılabilecek en büyük tıbbi müdahale, hastalıklı dokuyu ameliyatla almak. Ameliyat olanların ise yüzde 40'ı kurtarılamıyor.
Londra Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden doktor Simon Eaton, bu önemli hastalığın artmakta olduğunu düşündüklerini söyledi.
Eaton BBC'ye verdiği demeçte, fareler üzerinde yapılan deneylerde hayatta kalma oranını yükselttiklerini kaydetti.
Tedavi sonrasında ayrıca bağırsakların daha iyi çalıştığı belirlendi.
Araştırmaya katılan doktorlardan Paolo de Coppi de kök hücrelerin iyileştirici özelliklerinin bilindiğini, ancak ilk kez gebelik sıvısındaki kök hücrelerin bağırsaklardaki hasarı onarmakta kullanıldığını belirtti.
Kök hücreler başka tür hücrelere dönüşebildiği için kanser riski oluşturmasından kaygı duyuluyor.
Ancak doktorlar gelecekte bu araştırmalardan hareketle ilaç üretmeyi umuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder