20 Mart 2013 Çarşamba

100 MİLYON DOLARLIK KAYISI ÇEKİRDEĞİ



Kayısı çekirdeğinden aktif karbon üretildi. İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, 18 yıllık çalışma sonucunda kayısı çekirdeğinden 3 bin 120 metrekare/gram yüzey alanına sahip aktif karbon üretti.

Türkiye, geçen yıl aktif karbon ithalatına 100 milyon dolar ödedi. Ülkemizde aktif karbonun ham maddesi bulunmasına karşın üretimde yok. Önal, aktif karbon üretimine ilişkin çalışmalarının uzun sürdüğünü belirterek, 1995’te hazırladığı “Dünyanın En Yüksek İlk 10 Yüzey Alanına Sahip Aktif Karbon Üretimi” adlı projesini o dönem Devlet Planlama Teşkilatı’na sunduğunu söyledi.
Verilen destekle İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde kendisine tahsis edilen laboratuvarda 18 yıldır çalıştığını bildiren Önal, projeyi üniversiteden aldığı ödenekle sürdürdüğünü dile getirdi. Malatya’nın en önemli değeri kayısıyı her şeyiyle endüstriye dönüştürmek, çekirdeğinden aktif karbon üretmek için bu çalışmaya başladığını ifade eden Önal, “Kayısı çekirdeği, aktif karbon üretiminde önemli bir malzeme” dedi.

0 yorum:

Yorum Gönder