Dünyaca ünlü yemek kitapları yarışması Gourmand Cookbook
Awards'a katılan Muhammed Ömür Akkor'un “Selçuklu Mutfağı” adlı eseri,
birincilik ödülüne layık görüldü.
Akkor yaptığı açıklamada, “Yemek kitapları Nobel'i” olarak
da nitelendirilen dünyaca ünlü yemek kitapları yarışmasına, kendi yazdığı
Selçuklu Mutfağı ve Osmanlı'dan Günümüze Yumurtalı Tarifler kitaplarıyla
katıldığını söyledi. Selçuklu Mutfağı kitabının, ilk olarak, birçok kitaba
verilen Gourmand Cookbook Awards 2012 Best Culinary History Book (En İyi Mutfak
Tarihi Kitabı) ödülüne layık görüldüğünü dile getiren Akkor, şöyle konuştu:
“178 ülkeden yaklaşık 12 bin kitabın katıldığı yarışmada
kitabım alanında en iyiler arasına da girmeyi başardı. 5 eserle finale kalan
kitabım, Amerika , Fransa , Meksika ve İspanya'dan katılanları geride
bırakarak, dünyanın en iyi yemek tarihi kitabı oldu. Türkiye 'ye dünya
birinciliğini getirdiğim için çok mutluyum.”
Akkor, ödülünü, Paris Kitap Fuarı'nın düzenlendiği Louvre
Müzesi'nde yaklaşık bin 250 seçkin davetlinin katıldığı gala gecesinde aldığını
dile getirerek, şunları kaydetti:
“Kitabımda sadece yemek tariflerine yer vermedim.
Selçuklulara ait bir dönem kitabı yazdım. Selçuklu çini koleksiyonu ve Selçuklu
minyatürlerine de yer verdim. 1236 ve 2010 yıllarında yaşamış iki aşçının
hikayesinin bulunduğu eser, bu özelliğiyle de diğer yemek kitaplarından
ayrılıyor. Bu ödül, beni çok heyecanlandırdı. Binlerce yemek kitabı
yayınlanmasına karşın yemek tarihi konusunda aldığım bu ödülle, Türk kültürünün
ne denli önemli olduğunu ve bunun dünyada yankı bulmasının büyük önem taşıdığını
gösterdik.”
0 yorum:
Yorum Gönder