Değerli havyarı ile ekonomik balıklar arasında yer alan,
ancak nesli tükenme tehlikesi yaşayan Mersin balığının popülasyonunun
artırılması amacıyla Rusya'dan 9 ay önce getirilen 30 bin yumurtadan elde
edilen 26 bin yavru Mersin balığının ağırlıkları 1 kilograma ulaştı.
Nesli tükenme tehlikesi altında olan Mersin balığının
popülasyonunun artırılması için Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim
Enstitüsü'ne yaklaşık 9 ay önce Rusya'dan 30 bin Mersin balığı yumurtası
getirildi. Yumurtalardan elde edilen yaklaşık 26 bin Mersin balığı yavrusu,
boylarına göre havuzlara konuldu. 9 ayda 1 kilograma ulaşan Mersin balıkları,
özel sektörde faaliyet gösteren işletmelere gönderildi.
Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü
Müdürü Doç. Dr. Yılmaz Emre, enstitü ve özel sektörün desteği ile 9 ay önce
Rusya'dan 30 bin Mersin balığının ''Acipenser Gueldenstaedtii'' türünün
yumurtasının getirildiğini söyledi.
Yumurtalardan elde edilen yavruları büyüklüklerine göre
ayırarak havuzlara yerleştirdiklerini anlatan Emre, Mersin balığının biyolojik
özelliklerinin tespiti, sağlıklı ve hızlı büyümesi için bir takım çalışmalar
yaptıklarını belirtti. Balıklara soya ve keten katkılı yem verdiklerini
bildiren Emre, ''Balık yetiştirmede yem çok önemli. Sağlığını koruyabilmek için
bazı probiyotikler kullandık. Yemlere kekik yağı ve biberiye katarak balığın
daha sağlıklı ve daha hızlı büyümesini test etmeye çalıştık. Rusya'dan
getirilen 30 bin yumurtadan elde edilen 26 bin Mersin balığı yavrusu, 9 ayda 1
kilograma ulaştı. Bu çok iyi bir gelişim performansı'' dedi.Yumurtasından
havyar yapılan Mersin balığının 4 metre büyüklüğe ve 160 kiloya kadar
ulaşabildiğini vurgulayan Emre, balığın yumurtasının alınmasından sonra etinin
de değerlendirilip ekonomiye kazandırılabildiğini kaydetti.Enstitüde yetişen 26
bin Mersin balığını özel sektörde faaliyet gösteren işletmelere gönderdiklerini
belirten Emre, ''Sektördeki ihtiyacı karşılamak için bu çalışmayı başlattık.
Özel sektör kendi hedefleri doğrultusunda büyütüp hem havyarını hem de etini
değerlendirerek ekonomiye kazandıracak'' diye konuştu.
Yılmaz Emre, Mersin balıklarının büyük kısmının Karadeniz,
Hazar, Azak Denizi ve nehir ağızlarında yaşadıklarını, ancak aşırı avlanması
sonucu sayılarının azaldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:''Bu türlerin
yumurtlaması tatlı sularda olmaktadır. Özellikle suların kirlenmesi,
hidroelektrik santrallerin yapılması ve aşırı avlanma bu türün neslinin
tükenmesine neden olmaktadır. Bu sebepten dolayı daha çok çalışarak bu
balıkların yetişmesi, kuluçkada üretilip nehirlere salınması, nesillerinin
devamı için yeniden stoklanması gerekir. Ülkemizde bununla ilgili çalışmalar
başladı. Biz de bu balıkların gerek üretiminde gerek stoklanmasında söz sahibi
olacak ülkeler arasında gireceğiz.''
0 yorum:
Yorum Gönder