6 Şubat 2013 Çarşamba

KOLESTEROLE BAKLAGİL KALKANI



Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi besinlerde bulunan çözünür lifler, kötü huylu kolesterol olarak anılan LDL’nin düşmesine yardımcı oluyor.

“Bir bilimsel araştırmada; her gün 1 porsiyon kurubaklagil yemenin 6 haftada kan kolesterol seviyelerini %10 azalttığı görülmüştür” diyen Uzman Diyetisyen Gizem Şeber, haftada en az üç kez kurubaklagil tüketilmesini öneriyor.
Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişlerin de düzenli tüketildiklerinde kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu belirten Şeber, “Kuruyemişlerin içeriğindeki çoklu doymamış yağ asitleri, damar sağlığının korunmasında etkili. Bilimsel çalışmalara göre, günde ortalama 40 gram kuruyemiş tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürmeye yardımcı olur” diyor.
Uzman Diyetisyen Gizem Şeber, kolesterol düşüren diğer besinler ve tüketilmesi gereken miktarlar hakkında şunları söylüyor:
Soya ürünleri: İçerdikleri fitat ve izoflavonlar sayesinde düzenli tüketildiklerinde kolesterolü düşürücü etki gösterirler. Soframızda çok alışkın olmadığımız soya ürünlerine soya sütü, tofu veya soya kıyması olarak yemeklerde, çorbalarda yer verebiliriz. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) önerilerine göre; günde 25 gram soya proteini tüketmek, kötü huylu kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Avokado: Avokadoda iyi huylu kolesterol olan HDL’yi yükselten ve LDL’nin düşmesine yardımcı olan tekli doymamış yağ asitleri bulunur. Aynı zamanda diğer bütün meyvelere oranla, kolesterol düşürmeye yardımcı etkisi olan beta sitosterolleri yapısında daha fazla bulundurur. Günde ¼ veya ½ avokado tüketmek kan kolesterolünü düşürmek konusunda yol almayı sağlar.
Çikolata: Bitter çikolatanın içerdiği antioksidanlar, kalp sağlığının korunmasına yardımcıdır. Bazı bilimsel çalışmalar, kakaoda bulunan antioksidanların iyi huylu kolesterolü yükseltmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Günde 30 gram bitter çikolata tüketmenin, kötü huylu kolesterolün vücutta okside olmasına engel olduğu bilinir.
Bitkisel steroller: Bitkilerin yapısında bulunan bu madde, vücuttan kolesterol emilimini azaltarak, düzenli tüketimde kolesterolü düşürmeye yardımcı etki gösterir. Bitkisel sterollerin kolesterolü düşürücü etki göstermesi için günde 2 gram tüketilmeleri gereklidir. Bazı bilimsel çalışmalarda aşırı tüketimlerinin damar sertliği riskini arttırabileceği gösterilmiştir. Piyasada bulunan bitkisel sterol eklenmiş ürünleri kullanan kişiler, eğer yüksek kolesterol sebebi ile ilaç kullanıyor iseler, doktorlarına danışmalılar.

0 yorum:

Yorum Gönder